Kuća i vrt

Oživite enterijer fluorescentnim nijansama

Oživite enterijer fluorescentnim nijansama
Foto: N.N. | Oživite enterijer fluorescentnim nijansama

Trend koji već nekoliko godina vlada u industriji mode pustio je korijenje i u uređenju enterijera. Fluorescentne boje sve su prisutnije u domovima.

Na velika vrata ušle su posredstvom zidova, a onda su na scenu stupili i "vrišteći" komadi namještaja.

I dok se pomama za zidovima obojenim u kivi ili jarkožutu boju polako stišava, sada se farba isključivo jedan, a ne cijela prostorija, ili samo jedan stub, kada je riječ o namještaju ovaj trend je tek u zamahu.

Pronađite mjeru

Ipak, želite li da dom učinite veselijim uz pomoć namještaja u jarkim bojama, vodite računa o tome da ne pretjerate. Dovoljna je jedna neonska fotelja ili sofa i već ste postigli cilj.

Dodijelite joj centralno mjesto u prostoriji i nastojte da preostali namještaj bude u nekoj umirujućoj boji, po mogućnosti bijeloj. Zadatak ćete lako obaviti i uz pomoć dekorativnih jastučića. Ne samo da će vas neuporedivo manje koštati, već ćete poslije izvjesnog vremena, kada vam dosade fluorescentne boje, samo uz pomoć jastučnica uspjeti potpuno da promijenite kolorit vašeg doma.

Takođe, dobra ideja je i da jednobojne police za knjige oživite tako što ćete neke od njih jednostavno presvući samoljepljivim tapetama u nekoj fluorescentnoj boji. Povoljne su, a takođe ih bez oštećenja možete ukloniti s polica kada to poželite. Nijanse fluorescente možete dodati i vašim plafonjerkama, namještaju u hodniku ili u dječjim sobama. Čak i ako je namještaj stariji, jedan ovakav detalj učiniće da prostorija dobije potpuno drugačiji doživljaj.

U dnevnoj sobi možete koristiti razne dodatke u neon bojama, koji izgledaju moderno i eklektično. Ukoliko ste smjeli i hrabri, možete obojiti stočić u neku od neon boja.

Izaberite šemu

Jednobojna šema uključuje jednu boju slabog intenziteta, kao što je bež, svijetlosiva ili bijela u ograničenom rasponu vrijednosti. Ova šema često se koristi za izložbeni prostor zato što njena mirnoća stvara savršenu pozadinu. Bilo kakav žarki ili upadljivi predmet uveden u ovu šemu skrenuće pažnju na sebe prekidajući jednobojnost, što možete iskoristiti i kao prednost ako želite da nešto bude uočljivo.

Monohromatska shema sastoji se od jedne nijanse, ali u širem rasponu vrijednosti i intenziteta od jednobojne šeme. Monohromatska shema koja je na primjer zasnovana na žutoj boji mogla bi uključiti svijetložutu, limunžutu i zlatnožutu, koje se mogu upotrijebiti individualno ili u kombinaciji. Monohromatska šema čini cijeli prostor posebnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije