Kuća i vrt

Pet biljaka za spavaću sobu koje "liječe" nesanicu

Pet biljaka za spavaću sobu koje "liječe" nesanicu
Foto: N.N. | Pet biljaka za spavaću sobu koje "liječe" nesanicu

Kućne biljke mogu unaprijediti vaš život i zdravlje. Neke biljke su poznate zbog umirujućeg i detoksikacijskog učinka na tijelo, a mogu i uspavati pojedinca, a ovih pet biljaka trebali biste staviti u svoju spavaću sobu ako imate probleme s nesanicom.

1. Areka palma

Ova biljka pročišćava zrak, uklanja toksine i ugljični dioksid. Uz to ovlažuje zrak, zbog čega je posebno poželjna u zimskim mjesecima kada nam se zbog grijanja suši grlo, nosnice i drugi dijelovi tijela, i zbog čega teško padamo u san.

2. Aloe Vera

Ljekovitost ove biljke dobro je poznata mnogima, a od nje se izrađuju i najrazličitiji preparati za njegu kože. Aloe Vera je netipična biljka koja tokom noći izlučuje kisik pa ju je dobro držati u spavaćoj sobi. Uz to ima pozitivne učinke na imunitet pojedinaca.

3. Fikus Benjamin

Broj 1 u svijetu biljaka koje pročišćuju vazduh. Fikus Benjamin uklanja čak 70 odsto benzena, amonijaka i toluena te drugih nečistoća iz zraka koje izlučuju sintetičke materijale loše kvalitete iz kućnog namještaja. Ovaj fikus unaprijedit će san osoba koje obitavaju u sobi u kojoj se nalazi, ali će i ukrasiti cijeli prostor.

4. Svekrvin jezik

Biljka je dobra za disajni sistem i imunitet tijela. Smanjuje glavobolje i snižava krvni pritisak, a poput aloe vere neutralizira količinu ugljičnog dioksida u prostoriji tokom noći. Zasigurno ćete se puno bolje odmoriti s ovom biljkom u blizini spavaće sobe.

5. Kućna paprat (Nephrolepis cordifolia)

Ova kućna paprat je bogata esencijalnim uljima, flavonidima i drugim korisnim tvarima koji umirujuće djeluju na živčani sustav. Nefrolepis vam pomaže nositi se s posljedicama stresa, a kao rezultat toga osigurava vam lakše tonjenje u san .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije