Kuća i vrt

Pet pravila za brigu o biljkama tokom zime

Pet pravila za brigu o biljkama tokom zime
Foto: N.N. | Pet pravila za brigu o biljkama tokom zime

Svi koji vole biljke s dolaskom zime znaju da je došao period godine kada brizi o njma treba obratiti posebnu pažnju. Važno je znati da će mnoge biljke preko zime stagnirati, gubiti listove ili jednostavno klonuti, ali to nije razlog za brigu jer je to klasični dio njihovog životnog ciklusa.

Ipak, možete štošta uraditi kako stvari ne bi izmakle kontroli, a uz pet osnovnih pravila za njegu biljaka zimi zeleni ljubimci proljeće će dočekati u punom sjaju.

Prikladna temperatura

Idealna temperatura za sobne biljke zimi kreće se oko 15 do 20 stepeni. S obzirom na to da je sezona grijanja, često ne možemo osigurati tu temperaturu, ali biljkama se ipak može pomoći. Jako je važno da nisu na propuhu ili u blizini izvora topline, jer biljkama to može naštetiti. Ako imate centralno grijanje - imate problema i sa suvim vazduhom. Hoćete li odabrati ovlaživač vazduha, vodu na radijatorima ili tanjirić vode pored biljaka, na vama je. Možete se poslužiti i starim trikom da sušite odjeću u prostoriji gdje su biljke, kako bi se ovlažio vazduh. Ne zaboravite i prskanje biljaka, pogotovo onih tropskih kojima vlaga treba.

Uskladite zalijevanje

Biljke zimi miruju pa im nije potrebno mnogo zalijevanja. Važno je da supstrat održavate vlažnim i pazite da ne pretjerate sa natapanjem kako ne bi došlo do truljenja korijena. Možete ih navodnjavati tako da tanjirić ispod saksije napunite vodom, a kada biljka uzme dovoljno vode, ostatak prolijte. Za neke biljke zalijevanje zimi najbolje je preskočiti. To su kaktusi i razne vrste sukulenata. Neke biljke poput orhideja možete uroniti u vodu i zatim ih pustiti da se ocijede i vratiti u ukrasnu saksiju.

Prihrana

Mnogi botaničari savjetuju da biljke ne prihranjujete zimi, barem ne u onoj mjeri u kojoj to treba raditi u vrijeme vegetacije od proljeća do jeseni, ali ipak im možete pomoći. Zimi je možda najbolje upotrijebiti prirodna gnojiva koja neće naštetiti biljkama. Talog od kave pomiješajte sa zemljom i zamijenite gornji sloj zemlje u saksiji tom mješavinom. Malo šećera i kvasca u vodi biljkama će pomoći da zadrže zelenilo i dati im snagu da prezime.

Presadite ako baš morate

Zimi biljke ne bi trebalo presađivati i, ako možete, pričekajte do proljeća. Međutim, ako ste baš u akciji spasavanja neke biljke ili ste spasili neku kupovinom u šoping-centru, presadite je. Pazite da izaberete prikladan supstrat i odgovarajuću saksiju. Možda će biljci u početku biti šok, pa vam to pokaže odbacivanjem listova ili njihovim žutilom, ali ako ste je pravilno smjestili vrlo brzo će se oporaviti.

Budite strpljivi i temeljni

Biljke zimi zahtijevaju malo više pažnje nego inače. Budite strpljivi i ne odustajte ako uočite znakove odumiranja. Pripazite na trulo lišće koje trebate redovno uklanjati kako bi biljka imala snage za zdrave listove. Ako uočite promjene na biljkama koje mogu ukazivati na bolesti, odmaknite ih od ostalih zdravih biljaka, pokušajte detektovati bolesti i skladno tome ih liječiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije