Kuća i vrt

Pet savjeta s kojima će orhideje preživjeti ljetne vrućine

Pet savjeta s kojima će orhideje preživjeti ljetne vrućine
Foto: Pixabay/Ilustracija | Pet savjeta s kojima će orhideje preživjeti ljetne vrućine

Orhideje vole sunce, ali pretjerana izloženost sunčevim zracima može biti loša za njih.

Donosimo vam stoga nekoliko savjeta na što trebate pripaziti i kako ih održati zdravima i lijepima tokom cijelog ljeta, prenosi Zadovoljna.hr.

Pripazite na "opekotine"

I orhideje se mogu "opeći" od pretjerane izloženosti suncu. 

Znakovi da je vašem Falenopsisu ili primjerice Cimbidiju naštetilo sunce ogledaju se u promjeni boje na cvijetu i listovima. 

Cvjetovi i lišće mogu izblijediti, početi venuti, a korijen se čak i početi sušiti.

Zablokirajte pristup suncu

Zaštitite svoje orhideje od prejakog sunca. Providne zavjese dobra su zaštita za orhideje u unutrašnjosti kuće jer sprečavaju direktnu izloženost, a istovremeno ipak propuštaju nešto svjetlosti. 

Ako orhideje držite vani, stavite ih ispod natkrivenih područja ili u hlad drveta s raskošnom krošnjom.

Kontrolišite vlažnost u kući

Kontrolišite količinu vlage u kuću tokom ljetnih mjeseci. 

Zbog visokih temperatura to možda neće biti tako lak zadatak. Iako postoje neke vrste orhideja poput na primjer Vande koje uživaju u okolini s 80 odsto vlage, ali nije slučaj s većinom biljaka te vrste. Najbolji način da biljčicama podarite dovoljno vlažnosti jest da raspršite nešto svježe vode na listove orhideje svako jutro.

Čuvajte ih od nametnika

Ljeto je vrijeme kada orhideje napadaju grinje i drugi dosadni nametnici. Ako imate zaražene orhideje, preporučuje se da prebrišete cvjetove i lišće pamučnom krpicom umočenom u izopropanol. Pitajte za savjet u cvjećarnici je li vam potrebno neko jače sredstvo za ubijanje nametnika.

Upoznajte svoju orhideju

Nije svaka orhideja ista niti se tretira na isti način. Na primjer, kada je u pitanju zalijevanje orhideja – nezavisno o tome je li ljeto ili neko drugo godišnje doba – preporuke mogu varirati od vrste do vrste. 

Miltonija i Cimdij trebale bi neprestano biti vlažne, dok Falenopsis treba biti suh između zalijevanja. Istražite što je sve potrebno vašoj vrsti orhideje i dajte joj svu potrebnu ljubav i pažnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije