Kuća i vrt

Pet savjeta za pametno korištenje kućanskih aparata

Pet savjeta za pametno korištenje kućanskih aparata
Foto: N.N. | Pet savjeta za pametno korištenje kućanskih aparata

Dug je spisak radnji koje možete poduzeti kako biste vaš dom učinili energetski efikasnim, sačuvali prirodu i kućni budžet. Mnoge od njih možete početi primjenjivati već danas.

U svakom domaćinstvu, u prosjeku, nalaze se minimalno četiri kućanska aparata. S aspekta energetske efikasnosti, najbolje bi bilo da oni pripadaju što višem energetskom razredu. U idealnom slučaju, to je razred A+++. Pa i bez obzira na vrstu i energetski razred kućanskog aparata možete ostvariti veliki napredak po pitanju efikasnosti njegovog rada ukoliko se povode računa o načinu korištenja.

Stručnjaci za energetsku efikasnost projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) preporučuju sljedeće:

1. Ne držite uređaje na “stand by” režimu

Da li ste znali da “stand by” način rada kod raznih kućanskih aparata, a naročito TV-a, troši i do 6% električne energije jednog domaćinstva?  Izbjegavajte “stand by” način rada vaših kućanskih aparata kad god je to moguće, naročito prilikom dužeg odsustva iz kuće. Ukoliko monitor kompjutera ostavite uključenim cijelu noć, potrošit ćete količinu energije dovoljnu za zagrijavanje šest obroka u mikrovalnoj peći! Najbolje bi bilo da isključujete kompjuter kad god ga ne koristite, naročito u toku noći. Za početak isključujte barem monitor, jer se na njegov rad troši više od pola ukupne energije potrebne za rad računara. Zauzvrat ćete mjesečno dobiti 180 “besplatno” podgrijanih obroka.

2. Pravilno pozicionirajte uređaje

Ukoliko zamrzivač i frižider postavite na što hladnije mjesto u kući, postići ćete njihov optimalan rad i potrošnju, čime ostvarujete uštede energije do čak 20%. Izbjegavajte postavljanje frižidera u blizini šporeta, radijatora ili bojlera. Bonus savjet je da tek skuhana i topla jela ne odlažete odmah u frižider i zamrzivač, jer u ovom slučaju uređaji dodatno trošite energiju za hlađenje. Hranu koju namjeravate zalediti, prije toga ohladite na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru, pa je tek onda spremite u zamrzivač.

3. Poklopite posuđe u kojem kuhate

Uređaji za kuhanje spadaju u glavne potrošače energije. Zbog toga je ovaj jednostavni savjet vrlo važan i može značajno uticati na vaš budžet, ali i kvalitet zraka u vašem domu. Poklopac na posuđu prilikom kuhanja, osim što smanjuje kondenzaciju pare u kuhinji, donosi i uštedu i do 20% energije za kuhanje.

4. Isključite uređaje za kuhanje 10 minuta prije kraja

Rernu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja. Ne brinite, vaše jelo će biti savršeno pečeno, jer rerna dugo zadržava toplotu. Na ovaj način ćete dodatno uštedjeti električnu energiju, ali i smanjiti rizik od toga da vam jelo zagori.

5. Isključite punjače kada nisu u upotrebi

Nije samo urbana legenda da neki punjači za mobitele, laptopi i digitalne kamere troše energiju i kad su uređaji napunjeni i odvojeni od punjača. Nakon što se uređaj napuni, vodite računa o tome da punjač isključite iz struje. 

U prilici ste da vaši mali koraci budu veliki koraci za čovječanstvo. Za poboljšanje energetske efikasnosti na globalnom planu, jednu od najznačajnijih uloga igraju domaćinstva. Primjenom samo ovih pet savjeta aktivno ćete se uključiti u pozitivni trend podizanja svijesti o važnosti energetske efikasnosti, te ćete na taj način imati korist i vi lično, a i cijelo društvo.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ uz finansijsku podršku Švedske, realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, entitetskim ministarstvima za energiju, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije