SP Qatar 2022.

Kuće i vrt

Piši-briši zid idealan dekor u enterijeru za kreativce

Piši-briši zid idealan dekor u enterijeru za kreativce
Foto: N.N. | Piši-briši zid idealan dekor u enterijeru za kreativce
N.N.

Baš kao što je to slučaj kod modne industrije, svijet enterijera takođe je podložan trendovima koji se nerijetko u isto vrijeme pokažu i vrlo funkcionalnim. Naime, iako svi s vremena na vrijeme volimo maštati o dekoracijama iz kataloga, ponekad treba stvari sagledati s estetske, ali i praktične strane, a jedan trend na savršen način objedinjuje obje komponente.

Naime, riječ je o efektu školske table ili piši-briši zidu u enterijeru, odnosno o boji po kojoj se može pisati kredom, a koja je najčešće crna, ali možete se odlučiti i za neku drugu. Crna boja najčešće nije prvi odabir prilikom krečenje zidova jer je uvriježeno mišljenje da smanjuje prostor te, iako je to donekle tačno, ako je implementirate na pravi način može biti efektna i zanimljiva.

Što se tiče boja po kojima se može pisati kredom, najbolje će izgledati u kuhinjskom prostoru gdje će služiti svrsi jer ćete sve recepte ili usputne obaveze moći efektno napisati na zid, ali se i poigrati raznim varijantama crteža te na taj način ispoljiti svoju kreativnost.

Osim kuhinje, ova varijanta dekoracija jako dobro pristaje i u hodniku ili spavaćoj sobi, a zasigurno će ponajviše razveseliti najmlađe, kojima će šaranje po zidu biti omiljena razonoda.

Isto tako, budući da se kreda s lakoćom briše, gotovo svaki dan možete kreirati neku drugu sliku koja će uljepšavati vaš prostor te mu podariti dinamiku i raznovrsnost. Naravno, osim bijele krede, tu su i one u boji koje će tmurnu crnu podignuti u tren oka i vašem enterijeru pružiti nadasve poseban i drugačiji izgled.

Nanošenje boje

Nanošenje boje po kojoj se može pisati ne razlikuje se mnogo od nanošenja ostalih boja na zid. Prije krečenja zida u crno, na zid bi trebalo nanijeti sredstvo za impregnaciju. Najbolje se voditi uputstvima na pakovanju boje te obavezno poštovati vrijeme sušenja između slojeva i prije prvog korištenja krede.

Čišćenje zida

Čišćenje je jedan od glavnih razloga "protiv" stavljanja boje za efekat školske table na zid. A da biste imali besprijekorno čist zid na kojem ne ostaju tragovi krede važno je da se kod pisanja kreda ne utiskuje prejako jer se onda mnogo teže čisti i ostaju tragovi. Zid se može čistiti vlažnom krpom, a kad se skine kreda, zid možete očistiti i sredstvom za čišćenje stakla kako biste u potpunosti uklonili bijele tragove.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije