Kuća i vrt

Počela rekonstrukcija kuće Titove udovice

Počela rekonstrukcija kuće Titove udovice
Foto: MUP Srbije | Počela rekonstrukcija kuće Titove udovice

Punih šest godina od smrti nekadašnje prve dame Jugoslavije, Jovanke Broz, počela je sanacija kuće u kojoj je živela. Kako je za "Novosti" kratko potvrdio direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, zdanje se sređuje kao reprezentativna državna vila.

"Na vili u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75 vrši se nužna sanacija delova krova i fasade, u cilju sprečavanja daljeg propadanja objekta do privođenja novoj nameni", kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, koja od 2006. gazduje kućom.

"Radovi se finansiraju iz budžetskih sredstava opredeljenih za održavanje objekata u vlasništvu države", dodaju.

Kako navode, koliko će sve to koštati trenutno se ne može utvrditi jer se, paralelno sa izvođenjem radova, vrši i "analiza stepena oštećenosti pojedinačnih građevinskih elemenata i procjenjuje obim potrebnih intervencija". Kada će radovi biti gotovi zavisi od stepena oštećenja i vremenskih uslova.

Za ovu kuću u budžetu je za 2019. izdvojeno 15 miliona dinara (nešto više od 127.000 evra), a novac je planiran, kako se navodi u obrazloženju budžetske stavke, za kompletnu rekonstrukciju od podruma do krova, i zamenu metalne ograde i dvorišne kapije. Ukupna planirana izdvajanja iznose oko 34 miliona.

Vila od 750 kvadratnih metara, na elitnoj lokaciji, preko puta dedinjskog Belog dvora, pripada državi i već decenijama je u izuzetno lošem stanju. Od smrti nekadašnje prve dame, u oktobru 2013, praktično je bila konzervirana i u njoj su isključeni voda i grejanje.

Zidovi su još za Jovankinog života muku mučili sa vlagom, zbog propalog krova, koji je 2006. saniran. Unutrašnja i spoljna fasada otpadale su u komadima, baš kao i pločice, drvenarija je trulila, a metalni nameštaj i delovi pokućstva načeti su rđom.

Procjene su da ovo zdanje, koje je država svojevremeno otkupila od starog vlasnika bez nasljednika, vrijedi oko četiri miliona evra. U ekspertizi koju je prije više od 10 godina uradio Građevinski fakultet u Beogradu, ocjenjeno je da je potrebno sanirati prilazno stepenište, fasadu, terase i trotoar.

Titova udovica ovdje je nasilno preseljena iz Užičke 15, iz svog doma, 27. jula 1980, pod pretnjom oružjem, u spavaćici. Oduzeta su joj, kako je tvrdila, sva dokumenta, uključujući i lične bilješke, kao i Titovi rukopisi i prepiska. Nikada nije dobila stanarsko pravo, a lična dokumenta su joj stigla tek u posljednjoj deceniji života, zahvaljujući ministrima Ivici Dačiću i Rasimu Ljajiću. Bez dokumenata, nije mogla da prima ni penziju.

Zbog svega što joj se desilo (nasilno odvajanje od Tita, kućni pritvor, život u nehumanim uslovima), u starosti je postala izuzetno nepovjerljiva. Odbijala je da pusti nepoznate ljude u dvorište, pa država dugo nije ni pokušavala da sanira štetu na vili i uradi plan za njenu obnovu. Poslije Jovankine smrti, u kući su se, sve do kraja ostavinske rasprave, nalazile njene lične stvari i garderoba.

Obnova i vile "Mir"

ZAa još jednu dragocenu vilu izdvojen je novac iz budžeta - 30 miliona dinara samo za ovu godinu. Riječ je o vili "Mir", u Užičkoj 11-15, koja se prostire na 3.000 zatvorenih kvadrata i placu od šest hektara. Planirano je da ova vila bude kompletno sređena do 2023. Vila je već 18 godina prazna, a povremeno je korišćena za prijeme stranih državnika.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije