Kuća i vrt

Police za knjige, praktične i dekorativne

Police za knjige, praktične i dekorativne
Foto: N.N. | Police za knjige, praktične i dekorativne

Ljubitelji knjiga često imaju problem gdje da smjeste sva ta književna djela od kojih se ne žele odvojiti ni nakon što su ih pročitali nekoliko puta.

Police uglavnom predstavljaju mali komad namještaja, ali mogu vaš dom učiniti veselijim, toplijim i, što je najvažnije, funkcionalnijim. Zato - ukoliko vam se učini da spavaća ili dnevna soba djeluju prazno ili beživotno, možete ih učiniti drugačijim jednostavnom ugradnjom polica na koje ćete smjestiti knjige.

Zidne police

Najtraženije su zidne police, jer one ne zauzimaju prostor za kretanje u stanu, a na njih možete odložiti veliki broj fotografija, knjiga i svih onih sitnica koje vam smetaju na stolovima. Odsustvo polica u malim prostorijama skoro je nezamislivo, jer su one zbog manjka prostora neophodne. Za ovakve prostorije najviše se preporučuje ugradnja ugaonih polica, koje kako u kupatilu, tako i u kuhinji mogu uštedjeti prostor, ali i učiniti ga ljepšim i zanimljivijim.

Materijali

Na tržištu se može pronaći velika ponuda polica rađenih od drveta, metala, stakla, kao i njihova kombinacija čija je cijena prihvatljiva i za one sa skromnijim džepom. Dizajneri enterijera savjetuju da se police uklapaju sa stilom uređenja čitavog stana pa će se drvene police odlično uklopiti ukoliko imate parket u stanu. Metalne i staklene forme odlično će ići uz veliki prostor koji posjeduje prozore ili, ako je u pitanju lokal, stakleni izlog.

Napravite sami

Njihova izgradnja je prilično jednostavan projekat koji možete završiti za dan ili dva. Možete ih izraditi u različitim stilovima i veličinama te ih prilagoditi vašem životnom prostoru. Prije nego što ih počnete praviti, morate napraviti plan i nacrt kako će polica izgledati. Potom preduzmite mjere opreza kako biste pametno i sigurno gradili. Nakon što ste napravili nacrt za policu i imate mjere, počnite njenu izradu. Policu uvijek pravite na čistoj površini. Nakon što završite jedan dio, obavezno provjerite da li je sve u redu. Ravne ploče pričvršćujte vijcima i ljepilom za drvo.

Takođe, osim ravnih ploča za izradu police možete koristiti i drvene merdevine. Za sve ljubitelje vintage stila one će biti pun pogodak.

Vinski sanduci kao police

Od sanduka za vinske boce i drvenih gajbica možete napraviti retro police. Ako želite možete ih išmirglati i prefarbati bojom po želji, ali ako to i ne uradite ovakve police izgledaće dekorativno i retro. Naredajte nekoliko komada jednu na drugu, a zatim ih međusobno pričvrstite, a po potrebi i za zid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije