Kuća i vrt

Povežite boje i astrologiju za idealan enterijer

Povežite boje i astrologiju za idealan enterijer
Foto: N.N. | Povežite boje i astrologiju za idealan enterijer

Kao što sama riječ ukazuje, kolorstrologija kombinuje astrologiju i boje, a ovaj koncept je pokrenula Mišel Bernhardt.

Naime, ona stoji iza kalendara boja u svojoj istoimenoj knjizi kojim pokušava da objasni i približi koji su to principi upotrebe boja u enterijeru koje mogu da opuste, smire i pomognu.

Bazirano na kvalitetu samih boja i njihovim korespondiranjem sa Sunčevim znacima u astrologiji, vladajućim planetama, neurološkim vibracijama, elementima (vatra, vazduh, voda, zemlja) i mjesecima u godini, Bernhardtova je kompletirala novu paletu.

Ipak, iako su po njenoj filozofiji boja mjeseci povezani s određenim nijansama, ona ne smatra da su kvaliteti boja ekskluzivno definisani i nužno vezani samo po jedan za svaki, već da se mogu koristiti i boje u zavisnosti od onoga šta je kome potrebno.

Možda je nježnoj, laganoj februarskoj prirodi potrebno malo novembarske direktnosti i vatrenosti, pa bi se uvođenjem novembarskih nijansi u prostor iskoristio maksimum kvaliteta boja i pospješile neke sopstvene navike i probudile nove osobine.

U tom smislu, kolorstrologija je putokaz kako bismo mogli i kako bi trebalo da unesemo novu potrebnu energiju u naše domove.

Sistem Bernhardtove je otvorena i inkluzivna upotreba boja i trebalo bi da probudi pitanja: "Kakav je moj odnos s tom i tom bojom", "Koja me boja u ovom trenutku posebno privlači", "Zašto baš ta boja u ovom trenutku, na šta me podsjeća, šta u meni budi?" Upravo ta pitanja služe kao sjajan vodič za dekoraciju enterijera jer su istinski odraz onoga što jesmo i onoga što se događa, što nam fali ili što želimo da proslavimo u našim životima.

Januar

Januar je kao karamela. Svijetlobraon, zemljana boja, boja koja pomaže da utemeljite svoje snove. To je prije svega praktična boja. Ako se osjećate previše kao sa glavom u oblacima, nestabilno i nesigurno, možda bi trebalo da razmislite da se okružite ovom nijansom. U duhu znaka Jarca, ova boja pojačava praktičnost, temeljnost, istrajnost, predanost, posvećenost. Ako želite da svoje ideje pretvorite u stvarnost, onda je ovo boja za vas.

Februar

Februar je fantastična ljubičasta. Vodolijski inovativna, futuristička nijansa koja je baš kao i svaki predstavnik ovog znaka sjajna za pospješivanje osjećaja zajednice, povezanosti i prijateljstva. Umnogome je vezana za zajednicu i opšte dobro i ako imate problema s povezivanjem s novim ljudima, ili kolegama, razmislite o tome da uvedete ovu boju u svoj životni, ali možda i radni prostor.

Mart

Tirkiznozelena, koja podsjeća na promjenljivu vodu, koja ide u svim pravcima, dubinama i daljinama. Idealna je za meditaciju i fokus na pronalaženje sebe. Ovo nije januarski fokus, već fokus Riba da zarone duboko u svoj unutrašnji svijet, budu malo tamo i vrate se s najljepšim biserima iz najvećih dubina. Ako vam treba nešto da povećate svoju intuiciju i sposobnost percipiranja i ako tražite malo magije i inspiracije, onda vam je tirkizna neophodna!

April

Gdje je Ovan, tu je Mars, gdje je Mars, tu je i crvena. Hrabra, neustrašiva, direktna toliko da ne možete da je ne primijetite. Boja aprila je drečećecrvena, koja daje energiju, snagu i moć. Ako vam ne treba dugme za pauzu ili ako ste predugo bili na pauzi i neophodno vam je da se aktivirate, a odmaranje ostavite u prošlosti, zavirite u april, malo crvenog dinamizma nije naodmet. Probudiće skrivenu snagu u vama.

Maj

Maj je zelen, a šta je još zeleno: dolari kao valuta koja je nekako svima sinonim za pare iako ih ne koristimo, ono što je zdravo i mlado je takođe zeleno. Dakle, maj kao sinonim izobilja i zdravlja. Ako imate poteškoća s finansijama, možda ćete željeti da unesete koju biljku u svoj prostor ili da počnete da nosite zeleni novčanik. Ako se na poslu osjećate "bolesno" i depresivno, podignite energiju jednom injekcijom zelenila. Sve će izgledati mnogo bolje.

Јun

Predivna, istovremeno umirujuća i energetska boja - žuta, dobra je za buđenje i stimulisanje uma i intelekta. Prava merkurijanska boja koja dopšta umu da dopre to usta, da progovori, i to sređeno, mirno, intelektualno. Imate poteškoća s pakovanjem misli u riječi, s izražavanjem i formulisanjima? Dopustite žutoj da rasplamsa konverzacije i razmjenu ideja, unesite žuto cvijeće u prostoriju ili ofarbajte barem jedan zid dnevne sobe u zlatastožutu. Ako ne želite da pristupite krečenju, velike žute zavjese su takođe dobra ideja.

Jul

Predivna pastelnoroze koja podsjeća na Mjesečevu umirujuću i brižnu prirodu, koja podsjeća na to da moramo biti perceptivniji i empatičniji. Unesite ovu boju da smirite svoju vatrenu prirodu, teško je imati žučne rasprave u sobi koju ispunjavaju ljubav i mir u formi roze nijansi. Pokušajte. Takođe, ukoliko ste emotivno tužni, razočarani ili vam treba malo emotivnog mira, ova boja će vam pomoći da dođete u kontakt sa svojim emocijama i nastavite dalje.

Avgust

Dinamična narandžasta koja lavovski podsjeća da ste sunce. Da možete i treba da sijate najjače i najblistavije. Sunčana, razdragana nijansa poboljšaće vaš entuzijazam i probuditi kreativnost. Ovo je sjajna boja za proslave i veselje i jedna je od onih koje isijavaju radost. Takođe, djeca je vole zato što podsjeća na sve što oni jesu. Nasmijani, veseli, bezbrižni. Unesite osmijeh u svoj dom ovom nijansom, otvorite širom vrata i pustite Sunce da uđe.

Septembar

Tamnoplava je boja septembra. Pored žute, još jedna merkurijanska boja, i ukoliko se te dvije spoje, budite sigurni da će komunikacije biti razgranate, česte i dinamične. Ipak, plava je daleko analitičnija i tu je kada vam treba da hirurški precizno izanalizirate situacije i ideje i donesete prave odluke. Plava je kao i svaka Djevica, sjajan urednik. Sito za greške i omaške.

Oktobar

Nebesko, svijetloplava. Ukoliko imate problema da pronađete balans u svom životu, ne znate da prikočite i u svemu pretjerujete, pozovite nježnoplavu da unese prijeko potrebni red i mir. Bilo da su zavjese ili jastučići, ova nijansa plave donijeće onaj drugi tas na vagi i vratiti vas u normalu.

Novembar

Tamnocrvena s ljubičastim podtonom. Seksi boja, koja je ujedno i boja unutrašnje snage, sigurnosti i transformacije. Ova boja proslavlja dubine, strast, intenzitet i sposobnost da se zaroni u mutne i mračne dubine, iz kojih se vraćamo jači, iskusniji i kompletniji.

Decembar

Tamna, tirkiznoplava, koja pomaže da proširimo vidike i horizonte. Sjajna je za putovanja, planiranja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije