Kuće i vrt

Prednosti i mane sode bikarbone i sirćeta

Prednosti i mane sode bikarbone i sirćeta
Foto: Pixabay/Ilustracija | Prednosti i mane sode bikarbone i sirćeta

Soda bikarbona i sirće poznati su da čine čuda u čišćenju i higijeni, ali morate biti pažljivi kada čistite pojedine predmete, kako na kraju ne biste požalili.

Takođe, kombinacija sode bikarbone i sirćeta iskusnim čistačima su odavno poznati kao vrlo djelotvorna alternativa kad je u pitanju čišćenje kuhinjskih i toaletnih površina, odstranjivanje mrlja iz tepiha ili pomoć u neutralisanju mirisa.

Ali, soda i sirće imaju svoje negativne strane. 

Kiselina u sirćetu razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući ugljen-dioksid koji može pomoći u uklanjanju prljavštine sa površina koje se čiste.

Neki metali su osjetljiviji od drugih, a soda bikarbona može prouzrokovati diskoloracije na površini. Naročito treba paziti pri spajanju sode i sirćeta u trenutku kad smjesa "zašumi", otpušta se plin. Zato nemojte da ih miješate u plastičnoj ili kakvoj drugoj boci sa poklopcem, jer smesa bi vam mogla da eksplodira u rukama. Takođe, kada ih miješate, ne spremajte smjesu za kasnije, već obavite čišćenje odmah.

SODOM NEMOJTE ČISTITI:

1. Posuđe od aluminijuma

Ako planirate da posuđe od aluminijuma očistite sodom i pritom očekujete čarobne rezultate, mogli biste se gadno razočarati. Soda sa aluminijumom može da oksidira i uzrokuje fleke na površini.

2. Stara srebrnina

Neki smatraju da bi soda u dodiru sa starim srebrnim predmetima mogla da izazove neželjene mrlje, iako je nedavno uvaženo mišljenje bilo da je upravo tu soda glavni "saveznik". Stoga, ako imate predmete sentimentalne vrijednosti, radije preskočite ribanje sodom.

3. Pozlaćeni predmeti

Tanjire koje čuvate za posebne prilike vrlo vjerojatno na rubu imaju poneki zlatni detalj. Šanse da je riječ o 24-karatnom zlatu su minimalne, zato ne rizikujte - soda nagriza pozlatu.

4. Mermerne površine

Mermerne površine je bolje da čistite sredstvima sa posebnom namjenom. Iako je samo blago abrazivna, ne želite ružne "fleke" po površini koju gledate svaki dan.

SIRĆETOM NE ČISTITE:

1. Predmete od aluminijuma

Tiganji, posude, lonci... Preskočite. Ono što predmetima od aluminijuma čini soda, čišćenje sirćetom još je gore. Nakon toga mogu samo pravac u smeće.

2. Mobilni telefoni i tableti

Ako vam je slučajno palo na pamet da površinu ovih gedžeta brišete sodom, odolite iskušenju.

3. Predmete od gvožđa

Riječ je o posebnom procesu tretiranja gvožđa, koji neće izgledati isto jednom kad dođe u dodir sa sirćetom. Ove predmete perite u vodi s blagim deterdžentom.

4. Mermerne površine

Ono što vrijedi za sodu kad su u pitanju mermerne površine, vredi apsolutno i za sirće. Moglo bi da ostavi tragove koje kasnije nećete nikako ukloniti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije