Kuća i vrt

Prednosti i nedostaci vertikalnih vrtova u svakom domu

Prednosti i nedostaci vertikalnih vrtova u svakom domu
Foto: Ilustracija | Prednosti i nedostaci vertikalnih vrtova u svakom domu

Vertikalni vrtovi interijerima daju dinamiku, štede prostor i pročišćavaju vazduh. Uz pravilno održavanje i brigu, njihov je vijek trajanja oko 10 godina, ali postoje određeni faktori o kojima ovisi uspjeh..

Trendovi u uređenju interijera sve češće u prostor unose elemente prirode ili se različitim stilovima i tehnikama nastoji stvoriti dojam opuštajućeg zelenila.

A jedna od takvih metoda su vertikalni vrtovi.

Trendovi u uređenju interijera sve češće u prostor unose elemente prirode ili se različitim stilovima i tehnikama nastoji stvoriti dojam opuštajućeg zelenila.

A jedna od takvih metoda su vertikalni vrtovi.

Uspješnost vrta ovisi o nekoliko faktora

S obzirom da se za unutrarnje vertikalne vrtove koriste ‘tropske sobne biljke’, bitno je da je zid smješten dalje od direktnog sunca, po mogućnosti u dijelu prostorije koja je osvijetljena samo dio dana. Treba izbjegavati i mračne kutke - objašnjava magistrica otkuda početi.

Takođe treba paziti da se biljke mogu nesmetano zalijevati i da imaju primjerenu drenažu kako se voda ne bi nakupljala u korijenu. Podloga na koju se stavlja vertikalni vrt mora biti čvrsta, jer natopljen vodom vertikalni vrt može težiti i do 50 kg/m² - ističe.

Korak po korak do vrta na zidu

Kod izrade ovakvog modela, počinje se s drvenim ili metalnim okvirom određenih dimenzija na koju se pričvršćuje PVC ploča čija debljina ovisi o veličini vrta. Na ploču dolazi nekoliko slojeva poliamidnog pusta koji ima ulogu tla.

Tehnikom presavijanja poliamidnog pusta formiraju se "džepovi" u koje se sade biljke. Biljke se sade u posebnu mješavinu supstrata, a na kraju se poliamid natapa oragnskom mješavinom koja sadrži Mikroorganizme i bakterije.

Što se sadi u vertikalnom VRTU

Većinu biljaka koje su najpogodnije za unutrašnje vertiklane vrtove, možda već imate u svome domu. Sve su to tropske biljke pa im je potrebna toplina, ali ne i previše svjetlosti. Odaberite spatifilium, vazdušnu biljku (tillandsia), kućnu paprat, zlatni puzavac, bromeliju, difenbahiju ili šareni kroton.

Kako održavati vertikalni vrt

U vertikalnom vrtu "radi se" svakih desetak dana.

S obzirom da se biljke nalaze u jako malo supstrata, sve nutrijente dobivaju isključivo preko umjetne dohrane. Takođe, treba prilagođavati navodnjavanje promjeni temperature u prostoriji.

Bilje je potrebno i poprskati, odnosto navlažiti listove i lisnu masu kako se vrhovi biljaka ne bi sušili - kaže.

Investicija koja traje

Uz pravilno održavanje i brigu vijek trajanja vertikalnog vrta je desetak godina.

Biljke se sade dosta gusto, u svojoj skoro odrasloj veličini. Na četvorni metar može ići preko 50 biljaka, a biljke su u prosjeku od 30 do 200 kn po komadu te cijena iz toga razloga dosta varira.

(NN/zadovoljna.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije