Kuća i vrt

Priprema biljaka za zimu

Priprema biljaka za zimu
Foto: Ustupljena fotografija | Priprema biljaka za zimu

Većina nas tokom ljetnih mjeseci drži sobne biljke na terasi ili balkonu, naravno ukoliko to prostorni uslovi dozvoljavaju. I gotovo sve biljke će uživati u povlasticama otvorenog prostora i perioda dugog dana. Međutim, s padom temperatura dolazi vrijeme za njihov povratak u enterijer, posebno onih osjetljivijih vrsta koje ne smijete zaboraviti kao što su fikusi, šaflere, sukulenti i palme.

Da biste što bolje pripremili biljke za zimu i period mirovanja važno je znati nekoliko jednostavnih savjeta.

Obratite pažnju na noćne temperature, koje su obično niže od dnevnih, a samim tim i bolji pokazatelj kada unijeti biljke. Kada se one spuste ispod 15°C potrebno je vratiti biljke u enterijer. Ukoliko zakasnite i biljka doživi stres od hladnoće najprije će se to odraziti na listovima u vidu oštećenja.

Prije unošenja obavezno pregledajte i očistite biljke od starih i suvih listova. Obratite pažnju da li su biljke zdrave i bez štetočina, a ukoliko primijetite nešto od toga odmah preduzmite odgovarajuće mjere. Svakako će im prijati jedno tuširanje da bi se skinula sva prašina nakupljena na ljetovanju na balkonu. Potom nježnom krpicom posušite listove biljke ili pustite da se ocijedi višak vode. Kada ste sve to obavili biljke su spremne za pozicioniranje u prostor.

Bilo bi dobro prije stalne pozicije staviti ih pored prozora, odnosno izvora prirodne svjetlosti, kako bi se lakše pripremile na promjenu koja je uslijedila selidbom. Tako ćete ih pripremiti za dane u kojima neće biti toliko puno sunca i svjetlosti.

S obzirom na to da su biljke ušle u period mirovanja, što znači usporen ili čak zaustavljen rast, samim tim im je potrebna manja količina vode.

Pustite da se zemlja blago osuši i prije svakog zalijevanja opipajte je na par cm dubine. Ukoliko je suva zalijte biljku umjerenom količinom vode. Sukulentne biljke, kao što su kaktusi, čuvarkuće, krasule i slično, zalijevajte jednom mjesečno.

Faza mirovanja biljaka je posebno važna kada je u pitanju prihrana, imajte na umu da biljka ne raste i nema potrebe za dodatnim hranjivima, zato sačekajte proljeće. Isti slučaj je i s presađivanjem. Ukoliko dosad niste presadili biljke zima nije najbolje vrijeme za to.

Najveći neprijatelj biljaka je suv vazduh. Zbog sezone grijanja veliki problem su radijatori. Biljke udaljite od radijatora i obezbijedite im dodatni izvor vlage postavljajući posudice vode kraj saksija ili specijalnim ovlaživačem vazduha. Svakako je korisno povremeno i orošavati biljke. Ukoliko u stanu imate podno grijanje biljke odignite od poda.

Pobrinite se da svaka biljna vrsta ima odgovarajuću poziciju, zamiokulkas voli tamne i mračne prostore, fikusi svijetla mjesta bez propuha, sukulente stavite na svijetlo i sunčano mjesto, palme takođe, ali što dalje od radijatora. Paprat i sve tropske biljke maknite od prozora i vrata jer ne vole hladnoću.

I još jedan mali savjet - biljke nemojte držati u prostoriji koju tek povremeno ili uopšte ne zagrijavate (hodnik, spavaća soba, radna soba…) ili ih seliti iz prostorije u prostoriju, jer se dosta teško privikavaju na nove pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije