Kuća i vrt

Cvijeće u vazi: Tulipani vole vodu, ali ne i jake sunčeve zrake

Cvijeće u vazi: Tulipani vole vodu, ali ne i jake sunčeve zrake
Foto: N.N. | Cvijeće u vazi: Tulipani vole vodu, ali ne i jake sunčeve zrake

Tulipani su nezaobilazni kada govorimo o proljećnom cvijeću, a svakako je posebno i njihovo značenje koje simbolizuje savršenstvo ljubavi. Delikatnog izgleda, u cijelom spektru različitih boja i uvijek jako elegantni, tulipani su omiljeni ukras domova, a svaka pojedina boja, baš kao i kod ruža, ima svoje značenje.

Ako se ove godine odlučite enterijer ukrasiti pokojim buketom tulipana, bilo da ih kupujete na tržnicama ili berete u svom vrtu, u nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako da ih održite duže na životu. Naime, poznato je da je ovo cvijeće delikatno te lako vene, pa je dobro znati kako za njega brinuti kada se nađe u vazi na vašem stolu.

Kupite mlade tulipane

Kada se približite štandu rascvjetanih i šarenih tulipana, možda ćete biti u iskušenju da kupite tulipane koji su već otvoreni i rascvjetani - ali to je greška. Naime, ako želite buket koji će potrajati duže, odaberite tulipane koji su čvrsto zatvoreni i imaju zelene pupoljke koji još nisu u potpunosti obojeni. Cvijeće će se otvarati nekoliko dana, a vi ćete imati više vremena za uživanje u njihovoj ljepoti. Mladi tulipani tako mogu u vazi trajati i više od sedam dana, dok će oni koji su već otvoreni potrajati tek dan ili dva.

Odrežite dno stabljike

Odrežite dno stabljike, barem pola centimetra, i to napravite ukoso, pod uglom od 45 stepeni, jer će na taj način biljka lakše upijati potrebnu vodu iz vaze i duže se održavati na životu.

Odaberite prikladnu vazu

Odabir vaze za cvijeće se može činiti kao nebitan detalj, ali nije tako. Naime, niska i široka vaza dovešće do toga da tulipani ne upijaju dobro vodu, pa im je bitno osigurati pravilan smještaj u visokoj uskoj vazi. Svakako bi barem polovina stabljike svakog tulipana trebalo da bude potopljena u vodi. Tako će se cvijet moći nasloniti o vazu bez savijanja. Ako je vaša vaza preplitka, cvijet će se saviti i lakše propasti. Naravno, neki ljudi i vole izgled pomalo zakrivljenih tulipana, ali je isto tako važno znati da u nepravilnom položaju cvijet brže vene. Takođe, pobrinite se da vaza bude čista kako tulipani ne bi pokupili zaostale bakterije koje dovode do bržeg truljenja.

Svaki tulipan treba svoj prostor

Postavite stabljike u krug. Rasporedite tulipane tako da svaki ima barem malo mjesta u vazi umjesto da ih naslonite jedan na drugi. Ako svaki tulipan ima barem malo svog prostora, neće se međusobno zgnječiti, a spriječićete i prerano otvaranje latica te produžiti njihov vijek.

Pazite na količinu vode

Tulipani "piju" jako puno vode. Pazite da ne ostanu na suvom jer će tako, logično, uvenuti. Ovo je cvijeće veoma osjetljivo na sušu te je važno da vaš šareni buket uvijek bude dobro umočen u vodu, po mogućnosti hladnu i svježu. Neki čak preporučuju da se tulipanima voda u vazi mijenja dva puta dnevno.

Ne izlažite ih direktnom suncu

Vazu s tulipanima držite podalje od direktnog sunca jer im vrućina ne odgovara. Slično kao i s nedostatkom vode i sušom, tulipani ne vole pretjeranu izloženost jarkom svjetlu i visokim temperaturama, već preferiraju svježinu. Zbog toga je najbolje da ih u enterijeru stacionirate u hladnom i sjenovitom kutku doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije