Kuća i vrt

Pustinjska ruža: Ukras u bašti koji traži malo truda

Pustinjska ruža: Ukras u bašti koji traži malo truda
Foto: Print Screen/Instagram | Pustinjska ruža: Traži malo vremena, a ukrasiće baštu

Ako ste ljubitelj cvijeća, a niste puno stručni i nemate volje da se pretjerano posvećujete bašti, predstavljamo vam fenomenalnu i prelijepu cvjetnu biljku - pustinjsku ružu!

Riječ je o biljki niskog rasta i čvrstih stabljika, koja raste kao puzavica, a za vrijeme cvjetanja ukrasiće vašu baštu mnoštvom cvjetića najljepših boja. Ono što je od svega najbolje jeste što se veoma lako uzgaja i uspijeva čak i u zemlji lošeg kvaliteta!

Cvjeta od proljeća do kasne jeseni, čak i ne traži puno vode, pa nema šanse da vam ne uspije!

Jedino na šta treba paziti jeste da pustinjsku ružu posadite na sunčano mjesto u bašti, gdje će dobijati šest ili više sati direktnog sunca. Vrućina joj ne smeta. Uspjeće i u hladovini, ali davaće znatno manje cvjetova.

Sadnja pustinjske ruže

Biljku posadite u malo širu rupu, iste dubine na kojoj je bila i u saksiji u kojoj ste donijeli rasad. Nakon sadnje je odmah zalijte, a narednih nekoliko mjeseci zalijevajte je samo u periodima kada kiša ne pada nekoliko nedjelja. Ne voli pretjeranu vlažnost - zbog viška vode može da počne da truli, pa ne smijete da pretjerujete sa zalijevanjem. Najviše voli pjeskovito ili dobro drenirano tlo.

Pustinjsku ružu možete da sadite i u saksijama - biće najljepši ukras terase.

Širi se sama - u prvoj godini se udvostruči. S razlogom je zovu cvjetni tepih! Idealna je za prednje ivice bašte jer je niska (oko 6 do 10 cm).

Kako sačuvati pustinjsku ružu za sljedeću godinu

Ova biljka pripada trajnicama. Na jesen je treba pustiti da se malo osuši, kako bi se stvrdnula i pripremila za hladno zimsko vrijeme.

(Stil.kurir.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije