Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Ranunkula, nježan ukrasni cvijet iz azijskih legendi

Ranunkula, nježan ukrasni cvijet iz azijskih legendi
Foto: N.N. | Ranunkula, nježan ukrasni cvijet iz azijskih legendi
N.N.

Cvijet ranunkula, poznat i pod nazivom žabnjak, očarava ljepotom i cvjetnim glavicama koje kao da su načinjene od najfinijeg papira. U Evropu je stigao iz Persije u 16. vijeku, a vrlo brzo je postao popularan te je krajem 17. vijeka objavljen katalog koji opisuje brojne tipove ranunkule.

Azijska legenda o ranunkuli kaže kako je mladog princa zbog njegove ljepote i dobrote začarala vještica i pretvorila ga u žabu. On je pjesmom i glasom uljepšavao život svima u njegovoj blizini, ali je bio nesrećan. Mladić koji je postao žaba od tuge je umro, a na mjestu gdje su vodene nimfe pronašle njegovo tijelo izrastao je ranunkula cvijet.

Danas postoji preko 400 tipova ranunkula koji se razlikuju po boji, visini i veličini. Ovaj cvijet osvaja živim, prelijepim bojama, od bijele, žute i zlatnožute preko roze, boje lososa i narandžaste do crvene. Zbog ljepote koja odiše romantikom, ranunkula se često upoređuje s ružom i božurom - ona je poput sestre ova dva cvijeta.

Ni pomalo neugledno ime cvijeta, poznato na našem podneblju, žabnjak, ne umanjuje njegovu jednostavnu, a opet tako posebnu ljepotu. Naziv žabnjak dolazi od latinskog značenja imena ovog cvijeta, "mala žaba", koje je dobio jer u prirodi uspijeva u područjima blizu vode.

Mnoštvo slojeva tankih latica možda izgleda krhko, ali ranunkula je vrlo izdržljiv cvijet. Stavite je u vezu i ova ljepotica okruglastih cvjetnih glavica danima će ostati svježa. Sa svakim novim danom iznova će vas oduševljavati otvarajući latice i otkrivajući bogatstvo tonova boje koje se skriva u ovom profinjenom cvijetu.

Radi ranijeg cvjetanja, ranunkule se, pored sadnje na otvorenom, mogu posaditi u posude te držati u zatvorenom prostoru. Tada ih je najbolje staviti na prozor okrenut prema jugu ili zapadu, a temperatura od oko 13 stepeni Celzijusa za njih će biti idealna. U rano proljeće postupno ih prilagođavajte na vanjske uslove tako da ih svaki dan sve duže držite napolju, te ih prije noći unosite nazad u prostoriju.

Za uspješnu sadnju ranunkula bitno je pripaziti i na to da nabavite kvalitetne lukovice, zemlju obogatite humusom ili kupovnom zemljom te pazite na zalivanje - zemlja treba biti vlažna, ali ne previše.

Zanimljivosti

* U Evropu je ranunkula došla zahvaljujući francuskom putopiscu i draguljaru Žanu Šardenu koji je posjetivši legendarne persijske cvjetne vrtove i otkrio njenu jednostavu ljepotu.

* U simboličkom jeziku cvijeća nosi značenje raskošni šarm, i to iz vremena vladavine kraljice Viktorije, kada je simbolički jezik bio vrlo popularan. Cvjetni buket koji je sadržavao ranunkulu bio je svojevrsna potvrda šarma neke osobe.

* Odličan je izbor za jednostavne, romantične vjenčane bukete te dekoracije prostora - bilo da ih uz više vrsta cvijeća kombinujete u stolne dekoracije u raskošnim posudama ili samostalno u staklenim vazama.

* Na prelasku iz 19. u 20. vijek popularnost ranunkule naglo je stala, a danas se vratila na velika vrata - nove sorte i nijanse boja oduševljavaju nove generacije ljubitelja cvijeća.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije