Kuća i vrt

Ratan - povratak pletenog namještaja s dozom nostalgije

Ratan - povratak pletenog namještaja s dozom nostalgije
Foto: N.N. | Ratan - povratak pletenog namještaja s dozom nostalgije

Dolazak proljeća i topli dani koji su pred nama polako nas uvode u vrijeme uređivanja balkona i terasa nakon duge zime, ali i promjene detalja i sitnijih dijelova nemještaja u domu, a materijal koji će biti najzastupljeniji je ratan - riječ o vrsti drveta nalik bambusu koje se prije samog oblikovanja obrađuje na poseban način te se zatim oblikuje u čvrst, dugotrajan i otporan namještaj, a razlikujemo prirodni i sintetički ratan.

Prirodni materijali bez sumnje bude nostalgiju i imaju dodatnu draž, te bi se mnogi složili da daju poseban osjećaj topline koji umjetni materijali nemaju, bez obzira na to koliko liče na original. Međutim, kad je u pitanju ratan, teško je razlikovati prirodnu i sintetičku verziju jer se razlikuju samo na dodir. Obje su dostupne u mnogo stilova, oblika, dizajna i boja i daju vrtu vrlo elegantan i sofisticiran izgled.

Važno je napomenuti da kvalitet ratana koji se koristi i kvalitet pletenja imaju veliki uticaj na ukupnu ljepotu namještaja, bez obzira na to bio on prirodan ili ne.

POGODAN ZA BAŠTE I BALKONE

Ratan je popularan kako kod ugostitelja, tako i u domaćinstvima, zbog jednostavnog održavanja, prirodne estetike, velike izdržljivosti i snage. Ovakav namještaj može biti izrađen od prirodnog ratana i sintetičkih materijala, a na vama je da odaberete onaj koji vama najviše odgovara. Koji god da izaberete, ovaj namještaj daće vašem vrtu ili balkonu sofisticiran izgled. Ono na što treba da pripazite je njegovo održavanje. Naime, ne podnosi dobro veliku izloženost suncu i natopljenost kišom, tako da bi ovaj namještaj trebalo da pokrijete kad ga ne koristite. S druge strane, sintetički ratan je posebno dizajniran da bude otporan na vremenske uslove. Koliko je izdržljiv, zavisi od kvaliteta vlakana, ali i od zaštite koja ga štiti od blijeđenja.

ENTERIJER

Osim u baštama i na balkonima, ratan često možemo vidjeti i u enterijerima. Raznim detaljima od ratana prizvaćete proljeće u vaš dnevni boravak, a stolići za kafu sa sistemima za odlaganje praktični su i lijepi. Sve više u trendovima u uređenju enterijera prevladavaju prirodni materijali ili oni koji tako izgledaju, tako da je i ratan tu našao svoje mjesto.

UDOBNOST

Nema razlike između prirodnog i sintetičkog ratana kad je udobnost u pitanju. Ona zavisi od dizajna i kvaliteta pletenja, ali i od veličine namještaja. Na većini namještaja od ratana, poput stolica, stavljaju se jastučići koji povećavaju udobnost i ukupnu estetiku.

KAKO SE IZRAĐUJE?

Ratan ima dugu istoriju kao materijal za izradu namještaja, a mnogi ga upoređuju sa bambusom. Međutim, za razliku od bambusa, stabljika ratana je čvrsta i puna, a većina vrsta treba strukturnu podršku i ne mogu stajati same.

S obzirom na to da njegove stabljike mogu biti vrlo duge, prvo se sijeku na kraće dijelove, koji se onda koriste za izradu namještaja. Zbog svoje fleksibilnosti može se oblikovati i plesti u više stilova, a poput drveta dobro podnosi nanošenje boje, tako da je kao gotov proizvod dostupan u više boja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije