Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Šarm srebrnkasto-bijelih tačkica na zelenim listovima

Šarm srebrnkasto-bijelih tačkica na zelenim listovima
Foto: N.N. | Šarm srebrnkasto-bijelih tačkica na zelenim listovima
N.N.

Tačkasta begonija dolazi iz tropskih krajeva, raste u Brazilu, a kako bi uspjela cvjetati u svoj svojoj punoći i u kućnim uslovima, potrebno je osigurati joj stanište najviše nalik njenom prirodnom - vlažno i tamno.

Kad bismo morali izabrati samo jedan uzorak koji bismo rado nosili, onda bi to bio onaj tačkasti. Tačkice volimo u svim varijantama, od modnog svijeta, preko keramike, a upravo zahvaljujući njima jedna biljka postala je toliko popularna da je baš svi žele u svom enterijeru.

Od kad zbog situacije uzrokovane pandemijom virusa korona više vremena  provodimo kod kuće počeli smo cijeniti prirodu i sve benefite koje nam ona pruža. Tako smo i svoje domove pretvorili u prave cvjetne oaze, a neke biljke su toliko fotogenične da im je zaista nemoguće odoljeti - biljka tačkasta begonija zbog svog specifičnog izgleda trenutno je vodeći trend na društvenim mrežama.

Tačkasta begonija dolazi iz tropskih krajeva, raste u Brazilu, a kako bi uspjela cvjetati u svoj svojoj punoj snazi i u kućnim uslovima, potrebno je osigurati joj stanište najviše nalik njenom prirodnom - vlažno i tamno. Nikako je ne biste smjeli držati na direktnoj sunčevoj svjetlosti, jer u prirodi raste uglavnom u sjeni visokih stabala, već joj treba osigurati diskretnu svjetlost, uz dovoljno vode.

Svu tu pažnju nagrađuje prekrasnim listovima, prošaranim srebrnkasto-bijelim tačkama, od čega i dolazi naziv ove lončanice. Veliki i plosnati listovi ove zimzelene biljke su uglavnom tamnozeleni, a prepoznatljive tačke tako još više dolaze do izražaja. Begonija cvjeta od kasne zime do proljeća, njeni cvjetovi su bijeli i bogati.

Kako njegovati biljku?

Potrebno je zemlju u kojoj raste uglavnom držati vlažnom, a zalijevati je u jutarnjim satima, kao i ostale biljke, kako bi se spriječio razvoj gljivica i drugih bolesti preko noći. Isto tako, bilo bi dobro i prihranjivati je svake dvije sedmice, od zime do jeseni. Najbolje je za zalijevanje koristiti odstajalu vodu, a uliti je kad zemlja na dodir više nije vlažna.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije