Kuća i vrt

Savjeti kako da vam se odjeća ne osjeti na buđ i vlagu kada je sušite u kući

Savjeti kako da vam se odjeća ne osjeti na buđ i vlagu kada je sušite u kući
Foto: Pexels/Ron Lach | Savjeti kako da vam se odjeća ne osjeti na buđ i vlagu kada je sušite u kući

Došli su hladniji dani i jedan od glavnih problema u domaćinstvu sada jeste svakako način sušenja odjeće, odnosno osušena odjeća nakon pranja "miriše" na vlagu i buđ.

Stručnjaci za čišćenje i održavanje higijene su objasnili zašto je to tako i dali prijedloge kako da se to izbjegne.

Zašto vam odjeća ima neprijatan miris? Bez obzira na to koliko je miris omekšivača jak, miris vlage je uzrokovan "zarobljenom" vlagom u odjeći.

Ako nakon sušenja ostane malo vlage, odjeća će da zaudara na vlažnost čak i kada se na kraju potpuno osuši. Miris će se posebno osjetiti onda kada odjeću složite i stavite u ladicu ili ormar dok je još vlažna, a ostavljanje mokre odjeće u mašini za veš predugo, takođe može da bude uzrok neprijatnog mirisa.

"Isto će se desiti i kada tek opranu odjeću ostavite u mašini za sušenje veša, a niste je uključili. Vlaga i zatvoreni prostor recept su za miris buđi i vlage", objasnio je stručnjak za čišćenje u "Clean House Fast", Nik Elis, prenosi Express.

Još jedan čest uzrok vlažne odjeće je sušenje u maloj ili slabo prozračenoj prostoriji. Stručnjaci tvrde da je važno da soba ima dobru ventilaciju, jer ako je u vazduhu previše vlage, odjeća će mirisati na buđ.

Stručnjaci su podijelili nekoliko savjeta za održavanje svježeg mirisa odjeće kada se suši u zatvorenom prostoru, a prvi je da vlažnu odjeću odmah operete. 

Ističu da se za vlažnu odjeću treba jednako isto pobrinuti kao i za suvu. Na primjer, kupaći kostimi, peškiri ili trenerka koju ste juče nosili po kiši – treba da budu oprani odmah. To će spriječiti miris vlage.

Drugi savjet je da koristite osvježivač za vazduh. Budući da je loša ventilacija čest uzrok odjeće neprijatnog mirisa, trebalo bi da koristite osvježivač za vazduh, jer on uklanja višak vlage, što dodatno olakšava sušenje veša sprečava pojavu buđi.

Za one koji ne vole kućni osveživač za vazduh, mogu samo da otvore prozore kako bi poboljšali ventilaciju.

Treći savjet je da smanjite količinu odjeće koju stavljate u bubanj. Činjenica da je bolje da svu odjeću operete u jednoj turi mašine, iako može da stane. Međutim, stručnjaci tvrde da je prepuna mašina za pranje veša može ostaviti odjeću vlažnom, što značajno produžava vrijeme sušenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije