Kuća i vrt

Savjeti kako spasiti biljke od ljetnih vrućina dok ste na odmoru

Savjeti kako spasiti biljke od ljetnih vrućina dok ste na odmoru
Foto: Ilustracija | Savjeti kako spasiti biljke od ljetnih vrućina dok ste na odmoru

Uzgajanje biljaka na balkonu ili terasi može biti pravi izazov, posebno kad je vrijeme za odlazak na godišnji odmor.

Je li vam se ikada dogodilo da dođete s godišnjeg odmora i u kući zateknete svoju omiljenu biljku potpuno uvenulu?

Ako je vaš odgovor da, u nastavku vam donosimo 4 dragocjena savjeta kako zbrinuti vaše omiljene biljke dok vi uživate na godišnjem odmoru.

Napravite generalno čišćenje

Provedite malo vremena sa svojim biljkama. Provjerite sve biljke, uklonite uvenule listove ili cvijeće, obrišite prašinu i pregledajte da ne boluju od neke biljne bolesti. Provjerite lišće, stabljike i zemlju kako biste bili sigurni da nema nikakvih bubica koje bi ih mogle ugroziti. Ako primijetite bilo kakve zdravstvene probleme, bavite se njima prije nego što napustite svoj dom jer ćete u suprotnom zateći uvenule biljke.

Preselite biljke u hlad

Za vrijeme duže odsutnosti biljke na balkonu potrebno je maknuti sa sunčanih pozicija i smjestiti u sjenu. Na taj način usporićete, ali i smanjiti gubitak vode iz biljke. Takođe ćete ublažiti i stres kojem je izložena sama biljka pa će biti otpornija na bolesti i napade nametnika.

Promijenite im mjesto

Ako imate i volite biljke čija njega zahtijeva često okretanje i pomjeranje, prije puta ih prebacite na neko totalno novo mjesto. Grupirajte neke biljke zajedno u neki kutak u stanu gdje nisu izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Zalijte ih

Noć prije nego što krenete na put, dobro zalijte sve vaše biljke. Dobro bi bilo da ih "istuširate". To će goditi kako njihovim listovima, tako i zemlji u kojoj su posađene, jer ćete ih očistiti od prašine ili buba koje su se eventualno sakrile u lišću. Naravno, ovu tehniku nećete koristiti na kaktusima. Svaka biljka ipak zahtijeva različitu i posebnu njegu.

(Wall.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije