Kuće i vrt

Šest zlatnih savjeta za čišćenje doma

Šest zlatnih savjeta za čišćenje doma
Foto: Pixabay/StockSnap | Šest zlatnih savjeta za čišćenje doma
N.N.

Sigurno nije lak zadatak vratiti se kući umoran sa posla i prepustiti se čišćenju ili provesti cijeli vikend čisteći kuću.

Znamo da jedino što želite da radite većinu vremena kada imate malo slobodnog prostora jeste da legnete na kauč i uživate u omiljenoj seriji ili knjizi uz omiljene grickalice.

Ako konačno uspijete da nađete ono malo snage što vam je preostalo da dovedete u red svoj dom, poslušajte šest zlatnih pravila koja će vam pomoći da vaša kuća bude trajno sređena.

Raščišćavanje stvari

Istina je da bez obzira koliko je vaš dom uredan, uvijek će izgledati neuredno ako ne obavite temeljno čišćenje i ne bacite sve stvari koje vam više nisu potrebne. Napravite pravi red u neredu i odvojite stvari koje zauzimaju nepotreban prostor u vašem domu. Početak izgleda teško, ali to je najvažniji proces prilikom sređivanja doma.

Saznajte gdje pripada svaka stavka u vašem domu

Veoma je važno da pronađete određeno mjesto za smještaj svake stavke u vašem domu. Samo na taj način će vaš dom uvijek izgledati uredno. Važno je zapamtiti da nakon svake upotrebe morate vratiti predmet koji ste pomjerili na isto mjesto. Zvuči dosadno, ali štedi vas naknadnog sređivanja.

Uklonite male predmete sa stola i noćnog ormarića

Drugi način da imate uredan dom je da minimizirate male stvari koje mogu biti na stolovima i na noćnom ormariću. Neki ukrasi mogu imati emotivnu vrijednost za vas, ali zauzimaju mnogo prostora bez razloga. Dakle, ako imate hiljade ramova, ukrasnih predmeta, svijeća, dobra je prilika da ih sakrijete ili se oprostite od njih jednom zauvijek!

Ubacite planiranje u svoj život

Ne, teoretski, već praktično. Planiranje i organizovanje čine vaš život lakšim. Jer ako stvari nisu na svom mjestu, one završe na kuhinjskom pultu. Ali ako svako veče radite osnovne stvari, onda neće biti haosa u kući.

Provedite 10 minuta dnevno sređujući svoj dom

Možda se čini kao malo vremena, ali ako ga svakodnevno posvećujete sređivanju kuće, vidjećete mala čuda koja se dešavaju oko vas. Probali smo i toplo preporučujemo.

Fokusirajte se na kupatilo i kuhinju

Dvije glavne prostorije kuće, u kojima gotovo uvijek vlada lagana panika, su kupatilo i kuhinja, pa je dobro da se fokusirate na njihovo redovno čišćenje kako biste našli vremena da se bavite ostatkom kuće kada za to imate vremena.

Generalno, nema razloga za paniku jer nijedan dom nije uvijek savršen. Ponekad će izgledati savršeno, a drugi put će biti malo nereda i dobro je pomiriti se sa tom činjenicom.

(Stil kurir)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije