Kuća i vrt

Sobna biljka koja čisti zrak od raznih zagađenja iz okoline

Sobna biljka koja čisti zrak od raznih zagađenja iz okoline
Foto: Pexels | Sobna biljka koja čisti zrak od raznih zagađenja iz okoline

Sobne biljke unose radost u naše kuće. Najbolje za održavanje su one koje koje nisu zahtjevne, koje traže malo pažnje te mogu stajati u sjeni, ali i na svjetlosti tako da ih možemo držati na mjestu na kojem nas najviše vesele.

Postoje biljke koje osim svojom ljepotom imaju i niz pogodnosti, neke tako djeluju izrazito pročišćavajuće, antimikrobno i antibakterijski. Takva biljka je i zeleni ljiljan, odnosno hlorofitum.

Ova biljka nije zahtjevna, na svjetlosti vremenom postaje svjetlija, a pruge na njezinim listovima vrlo dekorativne, dok kod onih u sjeni one postepeno nestaju. Ova biljka aktivno pročišćava zrak u prostoriji, neutralizuje tvari štetne za ljudski organizam, kao što su fenol, benzen, formaldehid i druge, koje u velikim količinama emituju savremeni materijali.

Zeleni ljiljan apsorbira izduvne gasove, stoga je jako pogodan za sve one koji žive u užurbanim područjima. 

Hlorofitum je koristan i u kuhinji, zbog aktivnog upijanja ugljen-monoksida.

Ova biljka nezaobilazna je i u kućama pušača jer odlično neutralizuje duvanski dim.

Biljku karakterizuje antimikrobno i antibakterijsko djelovanje, pa su i sljedbenici drevne kineske doktrine Feng shui također preporučivali da ovu biljku držite u kući.

Najviše vremena provodimo u domovima i zato je bitno da u njima stvorimo ugodne uvjete za život, a čist zrak temelj je zdravlja i zato za njegovo pročišćavanje možemo iskoristiti zeleni ljiljan, piše Atma.

(24sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije