Kuće i vrt

Spatifilijum: "Ženska sreća",cvijeće koje traži malo pažnje a krasi svaki dom

Spatifilijum: "Ženska sreća",cvijeće koje traži malo pažnje a krasi svaki dom
Foto: Instagram | Spatifilijum: "Ženska sreća",cvijeće koje traži malo pažnje a krasi svaki dom
Nezavisne novine

Spatifilum je višegodišnje, sobno cvijeće, a nosi porijeklo iz tropskih kišnih šuma Južne Amerike i Indonezije. Drugi naziv za ovu biljku je „ženska sreća“ ili „mjesečev cvijet“.

Elegantnim izgledom krasi enterijer, pa je čest dio brojnih domova.

Imaju velike, sjajne, ovalne listove, a ukoliko ovu biljku čuvate u kući cvjetaće tokom cijele godine. Briga o njima je relativno laka. Obezbjedite biljci umjereno vlažno zemljište i filtriranu sunčevu svetlost i pružiće vam prelepe cvetove.

Njega spatifiluma

Svjetlost

Spatifilumu je potrebno sunce, ali ne i direktna sunčeva svetlost. Ovo su biljke koje vole sjenku u svojim izvornim staništima, ali im u zatvorenom prostoru treba malo više filtriranog svjetla. Ukoliko imate prozor okrenut prema istoku to je idealno mjesto za „žensku sreću“ u vašoj kući.

Zemljište

Ove biljke su porijeklom iz tropskih uslova u kojima je tlo prepuno propadajućeg biljnog materijala, tako da ćete postići najbolji uspjeh sa zemljištem koje oponaša ovaj sastav. Pored toga, biljka je takođe veoma osjetljiva na previše vlažno zemljište, pa obavezno izaberite mješavinu koja dobro drenira, piše The Spruce.

Voda

Manje je više kada je u pitanju spatifilum. Koliko da zalivate spatifilum zavisi od veličine posude i brzine oticanja zemlje, ali, generalno, zalivajte kada se gornji centimetar zemlje osuši. Zimi smanjite zalivanje, ali nikada ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši. Ako je vaša voda kod kuće jako hlorisana, dobra je ideja da koristite filtriranu vodu.

Narodno vjerovanje o spatifilumu ili „ženskoj sreći“

Spatifilum vezuje legenda o ženskoj sreći. Žene su tokom vremena od kad je spatifilum dio njihove kuće primećivale određene životne promene. Najviše su se odražavale na ljubavnom polju, pa je nastalo vjerovanje da spatifilum donosi sreću neudatim devojkama odnosno partnera o kome su maštale. Zato se veruje da ovo cvijeće donosi sreću pripadnicama ljepšeg pola, pa je u narodu ostao poznat kao ,,ženska sreća”.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije