Kuća i vrt

Sve što niste znali o hemikalijama: Kako ih birate i gdje ih čuvate?

Sve što niste znali o hemikalijama: Kako ih birate i gdje ih čuvate?
Foto: N.N. | Sve što niste znali o hemikalijama: Kako ih birate i gdje ih čuvate?

Sirće, limun, soda bikarbona - iako se uz pomoć tih "domaćih proizvoda" dosta toga može očistiti, svi smo već navikli na kupovinu sredstava koja sadrže brojne hemikalije. Među njima ima i bezopasnih, ali i onih koje su manje ili više otrovne.

Mnogi bi rekli da sve to znaju, ali bi isto tako priznali da sredstva za čišćenje najčešće drže nadohvat ruke. Ako zavirite u svoje kupatilo ili kuhinju, najvjerovatnije ćete ih naći na podu ili na donjim policama ormarića i plakara.   

Stručnjaci upozoravaju da neke hemikalije koje se koriste kod kuće ili na radnom mjestu mogu imati trenutne toksične efekte, zbog čega treba biti posebno oprezan.

Ništa manje opasne nisu ni one čije se posljedice osjećaju nakon dugotrajnog izlaganja.

"U svakom slučaju, izloženost hemikalijama putem kože, udisanjem ili unosom na usta, može uzrokovati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, poput iritacija ili oštećenja oka, alergijskih reakcija, opekotina na koži, oštećenja disajnih puteva i pojave bronhitisa ili astme, a u težim slučajevima može doći do pojave invaliditeta ili čak i do smrtnog ishoda", ističe Džejna Milaković Ramadani, rukovodilac Odsjeka za hemikalije u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ta, nimalo bezazlena upozorenja, posebno se odnose na djecu i kućne ljubimce. Struka objašnjava da djeca, koja se često igraju tako što istražuju svoju okolinu, imaju veću površinu pluća po kilogramu tjelesne težine od odraslih, dišu brže i stavljaju ruke u usta, što značajno potencira unos opasnih zagađujućih materija. Kućni ljubimci mogu pokupiti štetne hemikalije šapama, a onda ih i progutati. 

I šta, onda, uraditi sa hemikalijama?

Najprije, obratite pažnju kad ih kupujete. Čitanje etikete najlakši je način da se opasnost identifikuje, pod uslovom da razumijete šta na njima piše.

Posebno obratite pažnju na hemikalije koje su obilježene takozvanim piktogramima, odnosno grafičkim prikazom opasnosti. Ukoliko na onome što kupujete vidite "sličice" s upozorenjem, možete biti sigurni da se radi o proizvodu koji je štetan po zdravlje, životnu okolinu ili je u određenim uslovima reaktivan.

"Zapaljivo" znači da se proizvod može lako zapaliti. "Korozivno" vas upozorava da proizvod može izazvati opekotine na koži, ali i nagristi druge materijala sa kojima dođe u kontakt, poput metala.

Ako vidite da na bočici piše "Toksično", svakako je držite van domašaja djece i s njom oprezno rukujte, jer ta oznaka znači da bi gutanje ili udisanje proizvoda moglo biti štetno ili čak fatalno.

"Obratite pažnju ako vas piktogram upozorava da proizvod ne smijete miješati ili da ga treba čuvati odvojeno. Takve hemikalije u kombinaciji sa drugim supstancama mogu burno reagovati i proizvesti toksični gas, a koristimo ih dosta često", podsjeća Džejna Milaković Ramadani.

Zato već sad provjerite gdje ste ostavili sredstva za čišćenje odvoda i pećnice ili proizvode koji sadrže izbjeljivač, amonijak ili lužinu.

Kad ste sve to isprovjeravali, a prije nego počnete s upotrebom hemikalija, otvorite prozore ili vrata da prostorija bude dobro provjetrena, naročito ako koristite varikinu ili neko drugo sredstvo koje sadrži hlor.  

Ako koristite jake hemikalije, obavezno nosite zaštitnu opremu, poput kecelje, naočara i rukavica. Koncentrovane rastvore razblažite prema uputstvu i imajte na umu da i tako razblaženi mogu biti opasni.

Ne pokušavajte da pomirišete proizvod da biste ga identifikovali ili ocijenili i nikako nemojte jesti ili piti dok radite s hemikalijama.

Nikad ne miješajte sredstva za čišćenje u istoj posudi, a naročito obratite pažnju da te posude kasnije ne koristite kao kuhinjske.

Kad završite posao, praznu ambalažu od sredstava za čišćenje prije odlaganja kao otpad dobro isperite vodom. Naravno, operite i odložite ličnu zaštitnu opremu. Ruke se podrazumijevaju.

I, da se vratimo na početak. Osim što sva sredstva za čišćenje treba čuvati isključivo u originalnoj ambalaži, da ne bi došlo do zabune, svakako ih držite van domašaja djece i kućnih ljubimaca. Dakle, nikako na podu i donjim policama.

I, još malo na početak - umjesto što ćete kupiti bočicu a piktogramom, sjetite se da u kući svakako imate sirće, limun i sodu bikarbonu. Pa probajte. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije