Kuće i vrt

Švedska filozofija življenja: Lagom, tajna uravnoteženog i srećnog doma

Švedska filozofija življenja: Lagom, tajna uravnoteženog i srećnog doma
Foto: N.N. | Švedska filozofija življenja: Lagom, tajna uravnoteženog i srećnog doma
N.N.

Skandinavski način življenja po mnogo čemu je specifičan. Sjevernoevropska regija, koja je donijela hygge, ujedinjuje nekoliko najsrećnijih zemalja svijeta, koje se rangiraju u kategorijama, uključujući očekivani životni vijek, socijalnu podršku, slobodu i velikodušnost - Skandinavci rade nešto kako treba, a u Švedskoj je jedna od tih stvari lagom.

Lagom, koji se izgovara kao "lah-gum", švedska je riječ koja se slobodno prevodi kao "sasvim dovoljno". To je filozofija koja podstiče ravnotežu u svim aspektima života i ukorijenjena je u uvjerenju da je umjerenost ključ sreće. Datira još iz vremena Vikinga, izraz dolazi od švedske riječi "zaostajanje" ili "tim".

Iako lagom nije specifičan za dom, ključan je u stvaranju ugodnog, nenatrpanog izgleda. Kuća kreirana u lagom stilu zauzima mjesto između minimalizma i maksimalizma, sadržavajući dovoljno onoga što volite da izazove sreću i podstakne smirenost. U nastavku pročitajte na kojih šest načina možete da ugradite lagom u svoj dom kako biste pronašli savršenu ravnotežu.

Odbacite ono što vam ne treba

Nered je antiteza lagomu. To ne znači da morate rasprodati većinu stvari, ali trebalo bi pomno da pogledate šta zauzima prostor u vašem domu. Prođite kroz svaku sobu i očistite predmete koji vam ne donose radost niti služe svrsi u vašem životu.

Neutralna podloga

Da biste postigli ravnotežu u šemi boja, postavite temelj neutralnih tonova i unesite boju kroz naglaske. Na primjer, počnite s bijelim zidovima i neutralnim namještajem, a zatim ubacite zidnu umjetnost ili svijetle jastuke kako biste dodali pravu količinu boje. To ne samo da pomaže u stvaranju mirne atmosfere, već vam takođe daje fleksibilnost da promijenite paletu bez ponovne obrade cijele sobe.

Pažljivo kupujte

Odbacite naviku kupovine samo zbog uzbuđenja. Pogotovo kada je u pitanju vaš dom, važno je donijeti svjesne odluke o kupovini kako ne biste zaglibili u stvari koje vam ne trebaju. Umjesto da skačete na svaki prolazni trend ili prodaju, razmislite dugoročnije. Investirajte u bezvremenski namještaj koji će trajati i dajte prednost kvalitetnoj izradi u odnosu na nisku cijenu.

Naglašeni zid

Obojite samo jedan akcentni zid ako je prekrivanje cijele sobe u boji previše za vaš ukus. Ili stvorite privlačnost nanošenjem tapeta ili ukrasnih obloga na samo jedno područje. Pogodili ste lagom ako se prostor čini personalizovanim i upečatljivim, ali ne i neodoljivim.

Koristite zidove za skladištenje

Iskoristite prednosti zidova koji će vam pomoći da pohranite osnovne potrepštine i prikažete ono što vam je važno, a da ostatak prostora ostane čist. Okačite police, montirajte ormariće ili obložite zid policama za knjige kako biste povećali kapacitet pohrane, a da pritom ne zauzmete previše prostora na podu. Za otvorene police svakako uredite predmete koje spremate kako biste izbjegli izgled prenatrpanosti.

Istaknite ono što volite

Okruživanje stvarima koje volite ključni je dio lagoma. Dodajte nekoliko predmeta koji izazivaju sreću, bilo da je to zbirka omiljenih knjiga, nekoliko pažljivo njegovanih sobnih biljaka ili zid galerije dragih porodičnih fotografija. Umjesto da ih gurate u pretrpani prostor, neka ovi posebni artefakti stoje sami kako biste mogli istinski cijeniti ono što imate.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije