Kuće i vrt

Tabure, zanimljiv detalj u enterijeru

Tabure, zanimljiv detalj u enterijeru
Foto: Ilustracija | Tabure, zanimljiv detalj u enterijeru
N.N.

Znate li da se tabure na kojem odmarate noge može iskoristiti na više načina?

Tabure je prešao dug put i u današnjem dekoru može se koristiti kao mjesto za odlaganje stvari, dodatna sjedalica ili sto za kafu.

Taburei su niske prenosive sjedalice bez naslona sa dvije ili tri noge, a kroz istoriju su ih prvo koristili stočari i seljaci pri muženju stoke. Na evropske dvorove prvi taburei su stigli u 17. vijeku za vrijeme vladavine Luja XIV. Na dvoru u Versaju se tada dosta ulagalo u umjetnost i razne vrste dekorativnih predmeta. Ipak, tabure je bio mnogo više od dekorativnog komada namještaja. Posjedovanje taburea je značilo da osoba ima pravo da sjedi pred kraljem, što je bilo privilegija za rijetke.

Od malih do velikih, tabure je skriveni dragulj koji možda nedostaje vašem prostoru, a evo na kojih sedam načina taburei mogu naglasiti vašu sobu.

Odmor za noge

Prvobitna namjena taburea bila je da se na njemu ispruže noge.

Ova tradicija se nikada neće promijeniti. Razmislite gdje biste mogli staviti tabure, koji se sada može  kupiti u raznim veličinama - širokim kao kauč ili četvrtastim i malim.

Mjesto za sjedenje u dijeljenom prostoru

Taburei su odlično rješenje za stanove i kuće koje imaju otvoren prostor.

Na primjer, koncepti sa otvorenom dnevnom sobom, prostorom za igru i zabavu, mogu imati samo jedno područje za sjedenje.

Taburei daju mogućnost izbora u tom prostoru - može se ostaviti na sredini prostora ili gurnuti uza zid i uz pomoć jastuka pretvoriti u kauč.

Mjesto za sjedenje i odlaganje stvari

Ukoliko želite mjesto za sjedenje koje se može izvući kada vam je potrebno, taburei su odlično rješenje.

A taburei sa pokretnim gornjim dijelom odlično su mjesto za odlaganje stvari. Prekrivači, manji jastuci, stvari su koje možete staviti u unutrašnjost taburea kada vam nisu potrebne.

Praktični za djecu

Taburei su praktični za djecu ukoliko su prekriveni tvidom ili traper platnom.

Kao takvi mogu se koristiti za igru - djeca sjede na podu i igraju se za tabureom. Veliki taburei se mogu iskoristiti za društvene igre, a da se ne uzurpira glavni trpezarijski sto ili drugi prostor u vašoj kući.

Koristite ih za opuštanje ili kao stolić za kafu

U mnogim domovima taburei su ugodni za ljenčarenje. Ukoliko preferirate opušteno okruženje, razmislite o velikim tabureima na kojima se možete odmarati i uživati u svom domu. Sto koji je niži od vašeg kauča i koristi se za dekoraciju smatra se stolićem za kafu.

Taburei su u posljednje vrijeme postali veći i raznovrsniji, tako da mogu služiti i kao stolić za kafu. Na njega izložite magazine ili postavite tacnu sa pićem. 

Vizuelno zanimljiv i dekorativan detalj

Oblici i geometrijske konfiguracije čine mnoge vrste taburea zabavnim i vizuelno zanimljivim.

Vjerovali ili ne, taburei postaju glavni dekorativni detalj u prostoriji. Mogu izgledati neformalno u rustičnoj sobi ili ekstravagantno u bogatom okruženju. 

Koordinacija boja

Za jednostavne kombinacije boja, odaberite boju sa zidova, slika ili tkanina kako biste upotpunili cjelinu.

Taburei se mogu stopiti sa sličnim namještajem ili naglasiti vaš postojeći dekor. Izaberite boje i dezene koji najviše odgovaraju vašem enterijeru, ali i vašem senzibilitetu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije