Kuća i vrt

Tiffany lampa prodata za više od tri miliona $

Tiffany lampa prodata za više od tri miliona $
Foto: N.N. | Tiffany lampa prodata za više od tri miliona $

​Nazvati jednu lampu legendarnom ili ikoničnom, možda djeluje kao pretjerivanje, ali u slučaju Tiffany lampe to je stvarno adekvatan primjer.

Pogotovo ako se radi o najskupljem primjerku jedne takve lampe prodatom u posljednjih 20 godina. Pond Lily stona lampa koja datira iz 1903. godine prodata je na nedavnoj aukciji kuće Christie's u Njujorku za nevjerovatnih $3,372,500.

Iako su prvobitna predviđanja bila da će cijena ove lampe biti negdje između $1.8 i $2.5, kada je cifra premašila $3 miliona, uspostavljen je novi rekord.

Lampa je kreirana od olovnog stakla i patinirane bronze i na sebi ima oznaku "Tiffany studios New York 29555" tako da odmah znate da se radi o originalu. Tiffany Studios Pond Lily je izuzetno rijetka, budući da su se takve lampe proizvodile samo u periodu od 1902.-1906. godine. Druge lampe u tom stilu se nalaze u pet muzeja širom Amerike, dok se nekoliko komada nalazi u kolekcijama privatnih kolekcionara.

"Od svih preostalih Tiffany Studios Pond Lily lampi, ova je u najboljem stanju", stoji u saopštenju Christie's aukcijske kuće. Takođe, značajna je i patina njene bronzane baze i snažna sinergija između baze i staklenog abažura, koji prikazuje vodene lokvanje, lišće i cvijeće koje pluta po vodi.

Najznačajnija Tiffany lampa do sada bila je "Pink Lotus" prodata 1997. po cijeni od $2,8 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije