Kuća i vrt

Tradicija ukrašavanja keramičkim pločicama

Tradicija ukrašavanja keramičkim pločicama
Foto: N.N. | Tradicija ukrašavanja keramičkim pločicama

​Prve azulejos pločice dolaze u Portugal iz Andaluzije, gdje su korištene kod ukrašavanja palata, i to zahvaljujući portugalskom kralju Manuelu I, koji je bio potpuno opčinjen ljepotom velelepne Alhambre u Granadi pa je poželio da svoju rezidenciju u Sintri takođe ukrasi raskošnim pločicama

Azulejos su šarene keramičke pločice koje krase pročelja portugalskih zgrada i privatnih kuća, crkava, palata, stanica metroa, javnih ustanova, restorana, podove, zidove... jednostavno - sve. Veliki su i važan dio portugalske arhitekture i upotrebljavaju se već pet vijekova. Iako mnogi misle da naziv pločica dolazi od riječi azul, koja na portugalskom znači plavo, zapravo je nastao od arapske riječi az-zulayj, koja se može prevesti kao "sjajni kamen".

Portugal se od drugih evropskih zemalja izdvaja upravo tradicijom i bogatstvom ukrašavanja fasada zgrada pločicama kao specifičnim dekorativnim elementom. Porijeklo portugalskih pločica povezano je s tradicijama drevnog Istoka.

Prve azulejos pločice dolaze u Portugal iz Andaluzije, gdje su korištene kod ukrašavanja palata, i to zahvaljujući portugalskom kralju Manuelu I, koji je bio potpuno opčinjen ljepotom velelepne Alhambre u Granadi pa je poželio da svoju rezidenciju u Sintri takođe ukrasi raskošnim pločicama.

Tradicionalna portugalska pločica je dimenzije 14×14 cm, izrađena od gline i prekrivena raznobojnim glazurama uglavnom plave i bijele boje. Najstariji primjeri azuleja danas se mogu vidjeti u nacionalnoj palati Sintra, koja je od 15. do kraja 19. vijeka bila rezidencija portugalskih vladara.

Umjetnost oslikavanja pločica tradicionalna je aktivnost Portugalaca, a u posljednje vrijeme ova je tradicija dobila sasvim novo lice zahvaljujući jednom lokalnom projektu.

Umjetnik Andre Saraiva uradio je mural koji se sastoji od 55.000 ručno oslikanih azuleja. Kaže da one predstavljaju njegov grad iz snova, a inspirisala su ga četiri grada u kojima provodi najviše vremena - Njujork, Los Anđeles, Pariz i Lisabon. Osim zanimljivih motiva, ove trenutno privlače turiste kao zanimljiva podloga za fotografisanje. 

Godine 1980. u Lisabonu osnovan je Nacionalni muzej "Azulejo", u kojem se i danas mogu vidjeti murali, ali i pojedničani primjerci tradicionalnih portugalskih pločica nastalih u 15. vijeku. Zanimljivi primjerci azulejo pločice mogu se videti i na željezničkoj stanici Sao Bento u Portu. Međutim, da biste vidjeli u potpunosti ljepotu i čari azulejo pločica morate posjetiti Portugal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije