SP Qatar 2022.

Kuće i vrt

Tri primjene sode bikarbone prilikom pranja veša

Tri primjene sode bikarbone prilikom pranja veša
Foto: Ilustracija | Tri primjene sode bikarbone prilikom pranja veša
N.N.

Soda bikarbona predstavlja jeftin način da uklonite mirise iz veša, poboljšate učinak deterdženta i izbeljivača, omekšate odeću, očistite peglu... Jednostavan je način da smanjite upotrebu hemikalija, a uvijek vam je pri ruci.

Šta je soda bikarbona?

Soda bikarbona, takođe poznata kao natrijum bikarbonat, je hemijsko jedinjenje koje se prirodno nalazi u čvrstom kristalnom obliku, ali obično je mljevena u fini prah. Koristi se u kuvanju, ali je efkisna i za apsorbovanje mirisa, regulisanju pH nivoa, a kao blagi abraziv je korisna i pri pranju veša i kućnim poslovima prilikom  čišćenja.

Smanjite i uklonite mirise iz veša

Bakterije se uklanjaju kada molekuli deterdženta razbiju ćelije bakterija na tkaninama koje treba oprati. Soda bikarbona pomaže da se reguliše pH nivo u vodi mašine za pranje veša tako što je sprečava da bude previše kisela ili alkalna. Dodavanjem 1/2 šolje sode bikarbone svakom pranju veša, deterdženti mogu da deluju efikasnije i da smanje bakterije.

Povećajte učinak izbjeljivača i deterdženta

Izbjeljivač sa hlorom se često koristi za uklanjanje mirisa i opšte prljavštine na našem vešu. U vodi koja je previše kisela ili alkalna, izbjeljivaču je potreban podsticaj da bi djelovao efikasnije. Povećanjem njegovih svojstava čišćenja, možda ćete moći da koristite manje izbjeljivača da biste postigli iste rezultate... Dodavanje 1/2 šolje sode bikarbone na svaku 1/2 šolje izbjeljivača dovodi do regulisanja pH nivoa u vodi, tako da će izbeljivač da deluje efikasnije.

Prirodno omekšajte tkanine

Dodavanje 1/2 šolje sode bikarbone u svaki ciklus ispiranja djeluje kao ravnoteža za deterdžent ili mineralne naslage u vodi i može da spriječi njihovo ponovno taloženje na odjeći, zbog čega odjeća može da bude kruta.

(NovostiMagazin)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije