Kuća i vrt

Trikovi za skidanje fleka od crnog vina

Trikovi za skidanje fleka od crnog vina
Foto: Pixabay/ minka2507 | Trikovi za skidanje fleka od crnog vina

Počinje vrijeme slava, praznika i porodičnih okupljanja, a samim tim se rađa i mogućnost da na vašem svijetlom tepihu, uz sitnu nesmotrenost završi crno vino, koje važi za napitak čije fleke su izuzetno uporne i teško se skidaju.

Međutim, postoje tri jednostavna trika pomoću kojih, ako djelujete vrlo brzo, možete da se riješite mrlja, a sigurno je bar nešto što se koristi od namirnica u tu svrhu, imate u kući.

Bitno je da brzo odreagujete kako tepih ne bi skroz upio vino, koje se u tom slučaju teže skida.

Bijelo vino i soda bikarbona

Kao jedan od najboljih načina za skidanje crnog vina, provjereno, jeste da fleku natopite bijelim vinom, koje će odmah razrediti jaku boju crnog.

Odmah pošto sipate bijelo vino, na to mjesto nanesite pastu od sode bikarbone koju ste napravili od tri kašičice sode i jedne kašičice vode.

Preporučljivo je da razmjera sode bikarbone i vode bude 3:1. Ostavite pastu da djeluju sat do dva, ali pazite da sve vrijeme bude vlažna, tako što ćete dodati malo vode. Mrlja bi uz ovaj trik trebalo potpuno da nestane.

Pjena za brijanje

Ovo je najbrži i možda najdjelotvorniji trik da skinete fleku od crnog vina sa tepiha, ali i sa svake druge tkanine.

Sve što je potrebno je pjena za brijanje koju bi trebalom odmah da naneste na fleku kako bi spriječili da tkanina upije vino. Utrljajte pjenu, a zatim isperite toplom vodom pa krpom trljajte zaprljeno mjesto sve dok fleka ne nestane.

So, vrela voda i sirće

Kombinacija ova tri sastojka je takođe vrlo uspješna u skidanju upornih mrlja od crnog vina. Prvo fleku natopite hladnom vodom, a onda preko nje sipajte soli da je prekrije. So će se obojiti u roze, a kada primi boju prelijte je ključalom vodom i sirćetom.

Poslije svega isperite mjesto fleke. Ova metoda je izuzetno efikasna, ali traži više vremena, nego, recimo, postupak sa pjenom za brijanje.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije