Kuća i vrt

Uokvireni detalji za savršen foto-zid

Uokvireni detalji za savršen foto-zid
Foto: N.N. | Uokvireni detalji za savršen foto-zid

Ako ste u procesu uređenja novog doma ili ste se odlučili napraviti promjene u vašoj kućnoj galeriji, sigurno ste svjesni činjenice da kreiranje savršenog rasporeda za kućnu galeriju nije nimalo jednostavno.

Stoga ne čudi da zbog neodlučnosti i straha često savršeno uređeni domovi imaju potpuno gole zidove. A ukoliko i kada odlučite urediti foto-zid ili zid s umjetničkim slikama pogledajte savjete i ideje kako se i sami ne biste našli u sličnoj situaciji.

RASPORED "NA ĆOŠAK" - Imate prazan ćošak i ne znate šta biste s njim. Odličan način da ga istaknete i upotpunite jeste uz pomoć slika i grafika.

CENTRALNO PORAVNAVANJE - Klasična šema u kojoj se u centru nalazi jedna ili više slika većih dimenzija okružene slikama manjih ili više-manje istih veličina.

PRIDRUŽENE - Ovo je klasičan i prefinjen izbor. Idealan za slike, fotografije ili grafike s manjim neupadljivim okvirima. Princip je što više približiti slike sličnih dimenzija.

NEODREĐENI RASPORED - Ako imate različite veličine okvira i ne možete naći logičnu postavku, najbolje je izabrati neodređeni raspored. Povucite zamišljenu liniju, vodoravno ili okomito, i oko nje postavite slike u dva reda: gore i dolje ili lijevo i desno.

VISOKO PORAVNAVANJE - Jednostavna i brza šema, praktična u svim prostorima i za pune zidove. Jednostavno poravnajte okvire od horizontalne zamišljene linije nadolje.

U UGLU - Zašto ne iskoristiti ugao kao centralno mjesto vaše zidne galerije. Sve što treba jeste da ga popunite najdražim slikama.

SPIRALNI - Savršen je ako želite istaknuti samo jednu sliku. Kako? Jednostavno je postavite u centar i ostale oko nje. Jedino o čemu morate voditi brigu je da su ostale slike približno sličnih dimenzija.

VANJSKO PORAVNAVANJE - Zamišljeni okvir ispunite okvirima, goblenima i svime što vam se sviđa.

NA POLICAMA - Originalan način za izlaganje većeg broja slika. Zanimljivost ovog načina je da svaki put kad poželite možete imati drugu kompoziciju.

DIJAGONALNO - Jednostavno rješenje za veliki efekat. Povucite jednu dijagonalnu crtu na zidu (imaginarnu, naravno) i postavite slike ispod nje.

PORAVNAVANJE UZ STEPENICE - Pratite liniju stepenica od njihovog početka do kraja redajući fotografije ili umjetničke slike.

Fotografije i umjetničke slike

* Fotografije će djelovati harmonično ukoliko ih povežete zajedničkom temom (porodične, fotografije prirode),

* Pri kreiranju grupe fotografija ili umjetničkih slika obratite pažnju da okviri nisu u više od dvije boje, dva materijala ili dva stila,

* Prije postavljanja odabrane fotografije položite na ravnu površinu veličine odabranog zida (i krevet će poslužiti) i poigrajte se njihovim razmještajem,

* Ne postoji samo jedan način predstavljanja foto-galerije na zidu; neko preferira ravne i pravilne ivice sa simetričnim rasporedom fotografija, dok će neko prije odabrati nešto slobodniju organizaciju fotografija. Oba modela mogu dati odlične rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije