Kuća i vrt

Uradi sam: Sauna u kući

Uradi sam: Sauna u kući
Uradi sam: Sauna u kući

Domovina saune je Finska, ali njena upotreba se proširila cijelim svijetom. Dvije stvari kod sauna su osnovne, a to je da je kupanje zabavno i zdravo.

U sauni koju možete napraviti u kući uživaćete kad zaželite. Za izradu saune nije potreban ni velik prostor ni posebno mjesto. Sauna može biti u podrumu, radionici, veličine već i od četiri kvadratna metra, dovoljna za četiri osobe.

Utrošak struje za zagrijavanje nije pretjeran.

Šta je potrebno za takvu saunu

Materijal za zidove, odnosno 40 komada krovnih letvi, 16 dasaka za oplatu, jedna greda, 30 metara kvadratnih brodskog poda, 15 m2 PVC folije, vijci razni i 30 m2 mineralne vune jednostrano obložene alu-folijom.

Pored toga potrebno je napraviti i ležajeve

Treba osam komada greda, 42 letve, 100 komada tipli, 100 komada vijaka pocinčanih, električna peć, kilogram pocinčanih eksera, jedna brava za vrata. Od svega nabrojanog potrebno je dodati i kamen za isijavanje izvan prostora saune.

Uslov je da se prostorija može kvalitetno obložiti i da ima priključak vode.

Dakle, počnimo od poda.

Najbolji je pod od terako pločica, PVC ili keramike. Druga važna karakteristika i uslov je dobar dovod i odvod vazduha iz saune. Ulaz vazduha mora biti ispod peći koji kroz kanal ulazi iz druge prostorije, te omogućuje dobro uduvavanje vazduha u prostor za peć.

Peć mora biti u posebnom prostoru, ali ne odvojena vratima od kabine saune.

Odvodni vazduh odvodi se pomoću posebne cijevi direktno u otvoreni prostor. Na pod od ploča montiramo drvenu podlogu od dasaka. Zidove i plafon takođe oblažemo daskama i izolacijom

Peć postavljamo na slobodno mjesto gdje neće smetati, a ispod nje mora biti kanal za dovod čistog vazduha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije