Kuća i vrt

Uzgojite čili papričice na balkonu

Uzgojite čili papričice na balkonu
Foto: N.N. | Uzgojite čili papričice na balkonu

Ako nemate baštu ili želite svom balkonu podariti egzotičan izgled, posadite čili papričice na balkonu. Ove malene šarene papričice sve su popularnije na našim područjima, a nerijetko se sade upravo na balkonima. Naime, budući da vole upravo mjesta okupana suncem, čili papričice će uživati na sunčanim terasama, a zauzvrat će vas nagraditi veselim i ljekovitim plodovima.

Dom čili papričica je Južna Amerika, ali danas se najviše uzgajaju u Aziji, gdje su s vremenom postale jako popularne. Ima raznih ukusa, boja i veličina papričica, a što je još i važnije, raznih ljutina, jer upravo se zbog ljutog ukusa i uzgajaju. Što su više ljute, to su i ljekovitije.

Kako posaditi čili papričice

Iako je jednostavniji uzgoj čili papričica iz rasada i upravo se on preporučuje početnicima, nije toliko komplikovano ni posijati ih iz sjemena. Prednost sadnje iz rasada je ta da je biljka otpornija na vremenske uslove i bolesti koji mogu naštetiti mladim, tek izniklim biljčicama. Svim ljutim papričicama zajedničko je sljedeće - za nesmetan rast i razvoj morate im osigurati visoku temperaturu vazduha, relativno visoku vlažnost vazduha, te veliku posudu.

Prvi korak - izbor sjemena i uslovi sjetve

Ako ste odlučili uzgojiti svoju biljku od prvog koraka, u početku je potrebno obaviti sjetvu. Sjetvu obavite još tokom zime, u kontrolisanim uslovima u zatvorenom. Kraj zime i početak proljeća još su dosta hladni, što znači da papričicama na otvorenom nećete moći pružiti temperaturu od 25 stepeni (pa sve do 30) koja im je potrebna za nicanje. Sjetvu u zatvorenom preporučuje se obaviti pred kraj februara ili u martu.

Papričica će iznići otprilike za pet do 30 dana od dana sjetve. Za bolje i ujednačenije nicanje osigurajte papričicama ujednačenu temperaturu vazduha. Što je temperatura vazduha veća, to je bolja klijavost. Ako se ona spusti ispod 21 stepena, klijanje će se usporiti. Važno je da noćne temperature vazduha ne budu niže od 10 stepeni.

Drugi korak - priprema sjemena za sjetvu

Kada ste odlučili koju papričicu želite sijati i koje im vremenske uslove trebate osigurati, pripremiti sjemenke za sjetvu. Naime, sjemenke se preporučuje prije same sjetve namočiti u vodi ili kamilici i ostaviti ih da tako odstoje tokom noći.

Najbolji izbor supstrata je onaj koji možete naći u vrtnim centrima. Riječ je sterilizovanoj zemlji koja ne sadrži bolesti i štetočine i korove raznih sjemenki. Odaberite gotovi supstrat i osigurajte papričicama siguran rast.

Sjemenke položite u male čašice od jogurta u koje ste stavili supstrat za sadnju. U svaku čašu staviti po jednu sjemenku jer previše zbijene sjemenke mogu uzrokovati oštećenje korijena kod presađivanja biljaka u veće tegle. Na dnu posudice obvezno probušite rupice kako bi višak vode mogao slobodno oticati iz čašica.

Treći korak - sjetva

Sjemenke prekrijte s tankim slojem zemlje. U slučaju debljeg sloja, sjemenke neće imati snagu za nicanje. Posijane sjemenke položite na mjesto gdje će imati ujednačenu temperaturu vazduha, od 25 do 30 stepeni. Kada ste obavili sjetvu, nemojte ih zalijevati sve dok ne primijetite da se gornji sloj zemlje potpuno osušio. Previše vlage i veće količine vode mogu naštetiti biljci.

Sve dok biljka ne nikne iz zemlje, nije joj potrebna svjetlost. Tek kada primijetite biljčicu, prebacite posude na mjesto na kojem će dobiti dovoljno svjetla. U ovom periodu odgovaraće im i puno sunca.

Presađivanje čilija

Kada biljka razvije tri do četiri prava lista, vrijeme je za presađivanje u veće posude. Za presađivanje u veće posude koristite supstrat primjeren za sadnju povrća. Važno je da supstrat bude dobro dreniran, što znači da će voda moći slobodno oticati kroz zemlju. Posude ili tegle birajte prema sorti i veličini papričica. Za manje i srednje sorte koristite tegle u veličini od 10 litara, dok za veće sorte nemojte birati one manje od 30 litara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije