Kuća i vrt

Uzgojite paradajz i krompir iz jedne biljke

Uzgojite paradajz i krompir iz jedne biljke
Foto: N.N. | Uzgojite paradajz i krompir u jednoj biljci

TomTato je biljka nastala ukrštanjem popularnih biljaka koje se nalaze u gotovo svakom vrtu, paradajza i krompira. Niko nije mogao ni zamisliti kako će savršeno i skladno izrasti, krompir, tamo gdje mu je i mjesto - pod zemljom, a na stabljikama i do 500 sočnih plodova šeri paradajza.

Mnogi su pomislili: "Opet GMO paradajz!". Međutim, ne radi se o tome. Ta biljna kombinacija je proizvedena kalemljenjem. Novost je da su kalemljene dvije različite vrste iz iste porodice pomoćnica (Solanaceae) (tj. (Solanum lycopersicum – paradajz na Solanum tuberosum – krompir).

Istraživanje kalemljenja tih srodnika je počelo u Njemačkoj 1977. Tada je biljka uspješno sjedinjena, ali nije proizvela ni plod ni krtolu. Naučnici su 1994. uspjeli da dobiju plodove paradajza lošeg ukusa pa su nastavljenja istraživanja zarad bolje kompatibilnosti.

Tehnika kalemljenja je sofisticirana, zbog različitih debljina i nježnih stabljika i mora biti ručna. Biljke se isporučuju kao sadnice u kutijama i presađuju na stalno mjesto u vrt ili u veću posudu (oko 40 l). S te biljke za otprilike tri mjeseca može se ubrati oko pet kg zrelih plodova ili 500 komada šeri paradajza. Nakon nekog vremena (kad listovi paradajza počnu venuti kao i kod krompira) može se izvaditi oko 2 kg krompira. Kvalitet i ukus plodova i krtola ista je kao kod razdvojenih biljaka, što je bio glavni problem kod prethodnog nastajanja brenda.

Za naše uslove u povrtarstvu "TomTato" je skup.

Evo malo i matematike: za 1 biljku treba izdvojiti novca kao za 30-tak strukova hibridnog paradajza ili sjemenskog krompira za otprilike 40 m² proizvodne površine. Najmanji prinos 30 biljaka paradajza će biti 80-100 kg ili će se izvaditi tri vreće krompira. Taj proizvod je prihvatljiv za povrtare hobiste, za zabavu, za uštedu prostora i kao raritet. Teško je povjerovati da bi mogao zaživjeti u proizvodnji zbog velikih proizvodnih troškova, prije svega sadnog materijala koji krajnja cijena ne može pokriti.

Kompanija "Thompson & Morgan" prodaje je za 9,99 funti, što je oko 22 marke, a predstavnici kompanije kažu kako je svaka biljka pojedinačno kalemljena i nije proizvod genetskog inženjeringa.

U Velikoj Britaniji ga zovu TomTato, na Novom Zelandu je Potato Tom. Nastao je kao produkt dugogodišnjeg križanja koje je provodio Paul Hansord, hortikulturalni direktor kompanije "Thompson & Morgan" (inače se bave dostavom sjemenki i biljaka).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije