Kuća i vrt

Važnost kvalitetnog spavanja za razvoj vašeg djeteta/teenagera

Važnost kvalitetnog spavanja za razvoj vašeg djeteta/teenagera
Foto: N.N. | Važnost kvalitetnog spavanja za razvoj vašeg djeteta/teenagera

Svakome od nas su bake i majke, u trenucima kada na spavanje nismo htjeli zbog igre sa vršnjacima, gledanja avantura omiljenih animiranih junaka, najaktuelnijih filmskih ostvarenja, čitanja zanimljivog štiva ili odlaska u virtuelni svijet kroz igranje igrica, govorile da djeca rastu dok spavaju.

I bile su u pravu. Naučna istraživanja su potvrdila ono što su bake i mame govorile dok su nas sa čašom toplog mlijeka ili čaja "ganjale" po kući i pokušavale smjestiti u krevet, na udoban madrac - pokazala da su rast i san neraskidivo povezani.

Dobar i kvalitetan san neophodan je svima, a naročito je važan za djecu. Poznato je da dobar san povoljno utiče na psihički i fizički razvoj djeteta, a da nedostatak istog može da ima negativne posljedice i bude uzrok raznih psihofizičkih problema u kasnijim godinama života. A za dobar san svakako je najbitniji odabir madraca na kojem će djeca spavati.

Potrebe za spavanjem variraju zavisno od dobi djeteta. Dijete starosti od četiri do šest godina godina trebalo bi spavati između 10 i 12 sati tokom noći, dijete u dobi  od sedam do 12 godina trebalo bi kada ujutro ustane iza sebe imati 11 sati sna, dok se za tinejdžere ta količina smanjuje i kreće između osam i 10 sati.

Ali, mnogi tinejdžeri ne odspavaju potrebnih osam do 10 sati sna svake noći. Obično vole ostajati dugo budni, a manjak sna i kasan odlazak na spavanje mogu dovesti do poremećaja bioritma, što zauzvrat smanjuje i sposobnost učenja.

I zaista, koliko ste puta baš u tinejdžerskoj dobi rekli roditeljima kada su vas budili da se spremite za školu da vam je bilo potrebno samo još nekoliko minuta odmora pred početak školskog dana ili neke druge vannastavne aktivnosti. A onda ste kasnije i od svog djeteta čuli "Pusti me da spavam još samo pet minuta".

Većina tinejdžera nije svjesna važnosti spavanja. Ako ne spavaju dovoljno, imaće više problema s imunitetom te veću sklonost depresiji i pretilosti. Ali, roditelji tinejdžeru mogu osigurati bolji i mirniji noćni san ako odrede fiksno vrijeme za spavanje. Uz potencijalni dogovor sa djetetom sve digitalne uređaje koji tinejdžera drže dugo budnim treba isključiti prije spavanja te svu elektroničku opremu tokom noći ostaviti u drugoj sobi.

A kako je već napomenuto, kvalitetan madrac je od velike važnosti za kvalitetan san djece. Madrac koji najbolje odgovara potrebama svakoga od nas stvar je individualnog izbora. A kada birate pravi madrac za svoje dijete, morate imati na umu i udobnost i izdržljivost. Danski trgovački lanac "JYSK" koji širom Bosne i Hercegovine ima niz svojih poslovnica nudi dva modela madraca za djecu. Madraci za djecu koje "JYSK" nudi napravljeni su od vrste pjene koja pruža udobnost i podupire tijelo djeteta tokom spavanja.

Izaberite vašim tinejdžerima madrac po njihovoj mjeri, da bi tokom noći imali kvalitetnu podršku za cijelo tijelo, ali i da bi na mekanoj pjeni mirno utonuli u san.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije