Kuća i vrt

Vijenac: Neodoljiva dekoracija od grančica bora i svijeća

Vijenac: Neodoljiva dekoracija od grančica bora i svijeća
Foto: N.N. | Vijenac: Neodoljiva dekoracija od grančica bora i svijeća

Početak decembra je uvod u praznično vrijeme koje je teško zamisliti bez ukrasa. Upravo su vijenci ukrasni aranžmani koji u domovima mogu biti tokom cijele godine, ali najviše se vežu upravo za novogodišnje praznike.

Kada su ukrašeni svijećama, obično se stavljaju na sto, ali nerijetko su ukras i ulaznih vrata mnogih domova.

Međutim, čak i ako niste ljubitelj tradicije, možete napraviti svoju varijantu vijenca koji će vam u ovom periodu biti divan ukras.

S obzirom na to da ove godine praznični period provodimo u svojim domovima više nego ikad prije, odličan je trenutak da se vrijeme iskoristi za sve one stvari za koje dosad možda niste imali vremena. Tako umjesto obilaženja prodavnica, ovog decembra uživajte u pečenju najfinijih kolača i izradi ukrasa u toplini svog doma. I baš zato još nije kasno da sami izradite svoj vijenac i njime unesete dašak božićne čarolije u svoj dom.

Vijenac je vrlo lijep dekorativni element koji se najčešće izrađuje od grana jele ili bora, a ukrašava se zelenim, crvenim ili zlatnim ukrasima, u zavisnosti od stila uređenja kuće. Možete ga izraditi od papira, kuglica, grančica ili lampica. Njime možete dekorisati vrata, prozore, kamin ili neki drugi prostor u interijeru koji želite naglasiti.

Za vijenac biće vam potrebni:

* kolut od slame, granja ili novinskog papira koji ćete koristiti kao bazu,

* zelena žica,

* grane (bor, jela, smreka, lovor, itd.),

* štapići cimeta,

* na ploške narezane i osušene narandže,

* neočišćeni orasi, bademi, lješnjaci...,

* 4 postolja za svijeće,

* 4 svijeće,

* makaze,

* pištolj za ljepilo.

Makazama razdijelite velike grane zelenila na manje, kako biste lakše ukrašavali vijenac. Tankom savitljivom žicom pričvrstite grane zelenila za vijenac, kako ne bi ispadale. Omjer grančica neka bude po vašem izboru, u svakom slučaju bitno je prekriti bazu.

Pustite grane da lepršaju oko vijenca jer će on time izgledati životnije i više će doći do izražaja. Kada ste pričvrstili grane za vijenac, krenite pažljivo na postavljanje postolja za svijeće. Njih rasporedite na jednaku udaljenost i zalijepite. Potom krenite na izradu dekoracije od prutića cimeta i ukrasne trake, oraha, sušene narandže i svega ostalog što ste pripremili. Ukoliko imate sjajnu traku možete da izradite mašnice kojima ćete postići dodatni izgled elegancije i prefinjenosti. Umjesto prutića cimeta, možete staviti neku drugu prirodnu dekoraciju - snopiće žita ili slame… Međutim, imajte na umu da prutići cimeta pružaju prekrasan i prepoznatljiv miris praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije