Kuća i vrt

Vodič za čišćenje drvenih površina

Vodič za čišćenje drvenih površina
Foto: N.N. | Vodič za čišćenje drvenih površina

Čišćenje drvenih površina je gotovo pa svakodnevni zadatak, ali to nije tako lagan posao s obzirom na to da drvo zahtijeva sasvim drugačiji tretman i metodu od plastike ili keramike.

Na njega ne smijete nanositi sredstva koja bi ga mogla oštetiti.

Ukoliko nanesete previše obične vode, možete dobiti kontraefekt. Ipak, čišćenje drvenih površina nije bauk i sve se može napraviti sasvim solidno ako slijedite određena pravila.

Sanacija limunovim sokom i maslinovim uljem

Pobrinite se i za dijelove namještaja koji se ne vide, jer ako ih zanemarite doći će do oštećenja, koja će se vremenom proširiti. Takođe, da biste poboljšali izgled drveta koristite sredstva koja se nalaze u svakom domaćinstvu - 1/4 limunovog soka u kombinaciji sa 3/4 maslinovog ulja vraća vašem namještaju sjaj.

Održavanje parafinskim uljem

Da biste pravilno održavali antikvitetne komade namještaja, dovoljno je da ih jednom u dva mjeseca izglancate pamučnom krpom na koju ste nanijeli malo parafinskog ulja. Parafinsko ulje koje nema boju ni miris idealno je za ovu primjenu. Izuzetno je jeftino i možete ga pronaći u bilo kojoj prodavnici boja i lakova.

Eliminišite oštećenja od voska

Čest slučaj je da vosak završi na stolu, polici, podu ili nekom drugom drvenom predmetu u vašem domu. Prvo prislonite kockicu leda na vosak da bi se u potpunosti stvrdnuo. Potom nježno sastružite što više voska plastičnom (kreditnom) karticom ili nekim drugim neabrazivnim predmetom, kao što su nož za puter ili plastični linijar. Ukoliko ste bili isuviše pažljivi pri skidanju, moguće je da je nešto voska ipak ostalo na namještaju. Tada jednostavno uzmite čistu, mekanu krpu na koju ste kanuli malo voska za održavanje drveta i polako pređite preko ostatka dok ga u potpunosti ne uklonite.

Drugi način uklanjanja je pomoću fena za kosu. Podesite ga na srednju jačinu i usmjerite na zaprljano mjesto. Kada vosak počne da se topi, pokupite ga mekanom krpom, pređite očišćeno mjesto razblaženim sirćetom i ispolirajte kao i obično.

Izbjegavajte sapunicu

Izbjegavajte korištenje bilo kakve sapunice na drvetu, jer će mu vremenom oduzeti prirodni sjaj. Na tržištu postoje specijalna ulja za drveni namještaj u dvije nijanse (tamnija i svijetlija). Dovoljno ih je jednom mjesečno nježno utrljati pamučnom krpom u sve površine od prirodnog drveta, a potom izglancati suvom krpom.

Zaštita lakiranih površina i parketa

Lakirane površine treba nakon montiranja očistiti sredstvom za čišćenje lakiranih površina. To sredstvo može da bude u obliku koncentrata koji treba rastvoriti u vodi ili u raspršivaču i ne treba ga rastvarati. Podove prethodno treba dobro usisati da biste potom odstranili nečistoću. Navlažite meku krpu i čistite u oba pravca.

Savetujemo vam da parket dodatno zaštitite sredstvom za njegu parketa koje u sebi sadrži i određen procenat laka. Preciznija uputstva u pogledu upotrebe ovakvih sredstava nalaze se na ambalaži. U slučaju agresivnijih mrlja i nečistoća posavetujte se sa stručnim licem. Parket nikako nemojte čistiti vodom.

Čišćenje drvenih površina - bambus

Za čišćenje površina od bambusa u mlaku vode dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje suđa i spužvom ovu mješavinu nanesite na predmet koji čistite. Ako je predmet pleten, koristite staru četkicu za zube za bolje rezultate. Nakon pranja odmah posušite krpom.

Održavanje drvenog nakita

Drveni nakit se mora redovno i pravilno održavati jer inače postane suv i izgubi sjaj. Prijatan je za nošenje na niskim zimskim temperaturama, lagan je, ne klizi. Održava se mineralnim uljima ili jojoba uljem i ne treba ga kvasiti vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije