Kuća i vrt

Vrijeme je za posljednje radove u vrtu

Vrijeme je za posljednje  radove u vrtu
Foto: N.N. | Vrijeme je za posljednje radove u vrtu

U kasnu jesen i dalje može da se radi u bašti i da se obave mnogi važni poslovi prije nego što sve biljke utonu u duboki zimski san.

Mnogi smatraju da je u jesen završeno sa vegetacijom i da, kada se posade lukovice, pokupi suvo lišće i unesu biljke koje ne podnose mraz, nema više radova sve do ranog proljeća. Ipak, oni koji su bili nezadovoljni izgledom vrta tokom ljeta, nisu dobro isplanirali cvjetnice ili imaju "mrtav" ugao koji ničemu ne služi -sada treba da zasuču rukave.

Oblikujte vrt

U jesen se formira proljećni vrt i ovaj period je pravo vrijeme da se preoblikuje bašta. Sada se mijenja mjesto stazi čija se putanja ni-je pokazala kao praktična. Novembar je, takođe, posljednji trenutak kada treba promijeniti strukturu i, recimo, donijeti i nasuti novu zemlju kako bi se napravio alpinetum ili rondela. Sada posljednji put u godini treba prekositi vrt i kositi travu. Još nije kasno (dok ne počne mraz) za sadnju proljećnih lukovica.

Posadite drvo

U jesen se sadnice najbolje primaju i sada je vrijeme da donesete odluka koje će drvo narednog ljeta praviti hlad. Četinari pružaju idealnu sjenku, ali teško podnose život u gradu. Listopadno drveće može da bude izuzetno dekorativno, poput javora, ali i oraha, doduše posađenog daleko od temelja kuće.

Oblikujte žbunje

Sada se sadi i ukrasno šiblje, a prazan ćošak u vrtu je pravo mjesto za lijepu pampas travu. Žbunje koje odlično napreduje i "pojelo" je dobar dio vrta treba da dobije novi oblik. Ne treba se plašiti eksperimenata, jer biljke, poput lovor višnje, mogu da se oblikuju na sve moguće načine. Sada se uklanjaju grane zbog kojih je žbun izgubio lijep oblik. Da bi se formirala figura u proljeće, sada treba dati prve konture.

Napravite kompost

Biljke se u jesen đubre isključivo ukoliko im se mijenja mjesto ili se sade, a sve ostale "ne treba buditi". Prava je šteta ukoliko vlasnici kuća nemaju svoj kompost, jer ne mora da bude veliki, a to je odlično mjesto za suvo lišće, grančice i ugnjile plodove. Kompost može da se napravi i na jednom kvadratnom metru, a da bi proradio i da ne bi ispuštao ne-prijatne mirise, treba ga okretati i u njega slagati samo organski materijal, novine i pepeo.

Čistite vrt

Kompletan vrt prvi mraz i snijeg mora da dočeka spremno. Suvo lišće i ugnjili plodovi ne smiju da se nalaze po travnjaku, grane tuja i kiparisa moraju biti vezane, suve grane po-sječene, a korijen ruža nasut zemljom. Malč je odlična zaštita za biljke, ali i slama, kao i suvo lišće posuto oko korijena drveta. Voda u pojilicama za ptice, fontanicama i u jezercetu mora da se izbaci ili, ukoliko ima japanskih ribica, da se pokrije. Vrt zimi mora da bude uredan, jer će se uskoro pojaviti zimski ukrasi i to je jedini način da se u njemu uživa či-tave godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije