Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Zamija - biljka novca i sreće

Zamija - biljka novca i sreće
Foto: Living4media | Zamija - biljka novca i sreće
N.N.

Biljke prostoru daju dodatnu živost i ljepotu. No, dok neki ljudi imaju čarobne prste kada je u pitanju briga za zelenilo, drugi imaju osjećaj da je dovoljno da bace pogled na svoju biljku i da ona uvene.

No, biljka s kojom se oko takvih stvari ne trebate brinuti je - zamija. Prema feng šuiju ona u dom donosi sreću i novac, a njena velika prednost je činjenica da je briga za nju - laka.

Ova zimzelena biljka porijeklom je iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima su parovi zelenih listova koji su sjajni, glatki i čvrsti.

Kod brige za ovu jaku zahvalnu bilju treba da pazite tek da nije direktno na suncu i da se temperatura na kojoj se nalazi ne spušta ispod 15 stepeni Celzijusovih. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18 do 24 stepeni.

Treba da je zalivate otprilike jednom mjesečno pa čak i rjeđe. S vodom nikako ne pretjerujte jer zbog previše vode rizon počinje da truli, a listovi da žute.

Zamija se razmnožava dijeljenjem rizoma odnosno izdanka, listovima ili delovima stabljike, a prilikom razmožavanja morate da budete strpljivi, jer se gromoljasti diio stvara jako sporo. Cvjeta od sredine ljeta do rane jeseni, a njen neobičan cvijet nalazi se pri dnu stabljike.

Inače, radi se o biljci kojoj nije potrebna posebna mješavina zemlje kao drugim sukulentima i uspjeva u supstratu koji ima više humusa.

(Zadovoljna.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije