Kuća i vrt

Zavirite u penthaus na vrhu Facebook nebodera

Zavirite u penthaus na vrhu Facebook nebodera
Foto: N.N. | Zavirite u penthaus na vrhu Facebook nebodera

Kompanija Facebook upravo je potrošila 35 miliona dolara. Zapravo, oni su kupili preostala 33 sprata svog poslovnog prostora, koji predstavlja neboder mješoite upotrebe i treću najvišu građevinu u San Francisku.

Kada se krajem ove godine Facebook i Instagram, koji je u vlasništvu Facebook kompanije od 2012.godine, usele u svoje nove kancelarije, zaposleni će dijeliti prostor sedamdeset spratova visokog nebodera, sa nekim poprilično dobrostojećim stanarima.

U sklopu ove zgrade postoji 67 luksuznih stanova, uključujući i penthaus koji zauzima čitav jedan sprat i košta 42 miliona dolara, što ga čini najskupljim u San Francisku. Dizajner Orlando Dijaz Azkuj i arhitektonski studio Heller Manus Architects za cilj imaju da ovu građevinu kreiraju kao pravi epitom luksuza, što će koštati oko 665 miliona dolara.

“Vizija vezana za ovaj neboder nije samo podizanje ljestvice luksuznog života u San Francisku, već predstavljanje sasvim novog načina luksuznog života”, stoji u brošuri.

Ovaj neboder će imati 70 spratova i biće radno mjesto za do 3.000 zaposlenih u kompaniji Facebook, u poslovnom prostoru površine 43.600 m2.

Penthaus koji definitivno privlači najviše pažnje ima površinu od oko 700 m2 i nalazi se na samom vrhu zgrade. Stanari ovog penthausa će se liftom spuštati u grandiozni lobi, gdje ih čekaju veličanstvena drvena vrata sa kvakom od poliranog mesinga, koju su kreirali pariski umjetnici.

Dnevna soba penthausa dobila je specifičnu ugaonu poziciju, ima visoke plafone i interesantno spušteno osvjetljenje, a takođe je krasi i kamin, koji se nalazi nadomak bara. Sam penthaus takođe ima i porodičnu sobu, dva toaleta, kutak za doručak i grandioznu trpezariju. Kuhinja je opremljena SubZero frižiderom i zamrzivačem, ima dvije mašine za sudove, dvije rerne i radne površine napravljene od brazilskog kvarcita.

Kupatilo je dekorisano mermerom, dok sve ukupno, ovaj penthaus ima pet spavaćih soba i šest kupatila. Kako je San Francisko prilično trusno područje podložno zemljotresima, ljudi koji su radili na razvoju ovog projekta opisuju ga kao čudo inženjeringa, jer posjeduje egzoskelet od aluminijuma koji se obmotava oko čitave zgrade pružajuću joj dodatnu podršku.

Spojnice ovog skeleta će u slučaju zemljotresa biti nešto poput amortizera, smanjujući osjećaj potresa i seizmičke aktivnosti, a samim tim i potencijalnu štetu.

(bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije