Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Zavjese po mjeri vašeg doma

Zavjese po mjeri vašeg doma
Foto: N.N. | Zavjese po mjeri vašeg doma
N.N.

Jedan od najbržih i najjednostavnijih načina da promijenite kompletan izgled vašeg doma jeste da promijenite zavjese na prozorima.

Istina, isto se može uraditi promjenom nekih komada namještaja ili postavljanjem slike ili polica zanimljivih oblika na zidu. Ali, nove zavjese će najprimjetnije osvježiti svaku prostoriju.

ODREDITE FOKUS U PROSTORIJI

Ukoliko ne želite da vam fokus u prostoriji bude na prozoru, već na namještaju, ćilimu u boji ili slikama na zidu, izbor zavjesa trebalo bi da bude u neutralnim ili prirodnim bojama i relativno jednostavnog stila. Takve zavjese mogu biti po sredini privezane uz zid, spuštene do kraja ili podignute do polovine, u zavisnosti od toga šta vam najviše odgovara.

Neki ljudi, ipak, vole da fokus u sobi bude na prozorima, kako bi uskladili ili naglasili neutralnu boju njihovog namještaja, odnosno istakli pogled kroz prozor. U tom slučaju, najbolje je uzeti zavjese jarke boje ili sa jačim stilskim detaljima. Postavljanjem gornje trake na zavjesama naglašavate prozore.

DUŽINA ZAVJESA

Dužina zavjesa je još jedan faktor o kojem treba voditi računa. Duže zavjese će vizuelno produžiti prozor i istaknuti visinu prostorije. Zavjese do poda prostoriju čine formalnijom. Kraće zavjese do prozorske daske ili u visini između prozorske daske i poda daju prostoriji neformalniji izgled. Povezivanje zavjesa komadima tkanine ili trakom, odnosno namjenskim držačima, može dodatno vizuelno proširiti prozor.

ODABERITE PRAVU BOJU ZAVJESE

Boja zavjesa uvijek ima važnu ulogu u cjelokupnoj dekorativnoj šemi doma. Danas je uobičajeno da se prirodne boje miješaju sa bijelom, nekim otiscima, prugama ili jarkim bojama. Tople nijanse crvene, žute i roze udahnuće život mirnoj sobi. Hladne boje - siva, bijela ili plava - su odmarajući tonovi. Zelena i smeđa su ugodne zemljane boje. Ključ je u tome da se odaberu boje koje će biti usklađene sa drugim bojama u vašem domu.

Lakši način da odlučite koje boje i koje tkanine će se uklopiti jeste da kupite komad tog materijala i da ga ostavite u domu jedno vrijeme. Postavite ga kod prozora i odmaknite se da vidite kako djeluje na prostor. Pogledajte kako boje i teksture mijenjaju raspoloženje u vašoj sobi. Takođe, analizirajte efekte koje proizvodi na dnevnom svjetlu i kako se mijenja noću kada je osvijetljeno lampama. Upotrijebite ovu tehniku kako biste odabrali nešto u čemu ćete uživati.

KONTROLA SVJETLA

Kada se govori o izboru zavjesa, treba misliti i o korištenju svjetla u prostoriji. Da biste umanjili ili filtrirali sunčevu svjetlost, koristite trakaste i prozirne zavjese. Ukoliko želite zamračiti prostoriju, razmislite o neprozirnim paravanima ili platnenim tkaninama. Žaluzine će vam, s druge strane, obezbijediti i zamračivanje i potpuno osvjetljenje prostorije, zavisno od onoga šta želite.

KARNIŠE

Kada birate nove zavjese za vaš enterijer, stavka o kojoj svakako morate misliti su karniše. Materijal, oblik, rubovi, držači… sve su ovo elementi koji će vam pomoći da kreirate željene oblike. Različiti ambijenti diktiraće i različite modele karniši, koje će, pored funkcionalnosti, vizuelno upotpuniti prostoriju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije