Kuća i vrt

Zebra kaktus, zelena biljka posuta bijelim šarama

Zebra kaktus, zelena biljka posuta bijelim šarama
Foto: N.N. | Zebra kaktus, zelena biljka posuta bijelim šarama

Omiljena među ljubiteljima sukulenata, havorcija predstavlja savršenu biljku za uzgoj kod kuće.

Sve vrste, kojih ima skoro 70, odlikuju se debelim, mesnatim listovima koji rastu u vidu rozete. Kod nekih su rozete položene, kod drugih visoke i uske.

Popularne vrste su Haworthia fasciata, koja ima širom otvorenu rozetu s trouglastim zašiljenim listovima posuta bijelim šarama, Haworthia margaritifera koja je malo zatvorenija, Haworthia reinwardtii sa tamnim, uspravnim listovima punim purpurnih i bijelih kvržica, zatim Haworthia cymbiformis sa kratkim, uspravnim, sivozelenim listovima i Haworthia planifolia, veća biljka sa poluprozirnim listovima.

A Haworthia fasciata, poznatija kao zebra kaktus, sobna je biljka koja neodoljivo podsjeća na aloe veru, a zahtijeva zalijevanje jednom mjesečno i njeno pozicioniranje u domu treba da bude daleko od hladnih i vjetrovitih mjesta.

Zebra kaktus

Ova biljka porijeklom je iz Afrike, karakterišu je lijepe mesnate bodljikave stabljike koje bojom pomalo podsjećaju na zebrine pruge, a njena posebnost je što izgleda lijepo i dekorativno i vrlo je jednostavna za uzgajanje.

Savjeti za uzgoj

U svom prirodnom okruženju ove biljke rastu skrivene ispod stijena ili drugih biljaka. Zbog toga su prostorije sa dosta prirodnog svjetla ili zasjenjeni prozori idealno mjesto za havorcije. Stavite je na svijetlo mjesto, ali ne direktno na sunce. Posadite biljku u duboku posudu kako bi korijenje imalo dovoljno mjesta.

Svakih godinu do dvije presadite je u novu zemlju (zemlju kaktuse koju možete kupiti u bilo kojem vrtnom centru). Kao i za ostale sukulente vrijedi pravilo da se zemlja između zalijevanja treba potpuno osušiti kako ne bi došlo do truljenja korijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije