Kuće i vrt

Zid od cigle: Sirovi industrijski štih za toplinu doma

Zid od cigle: Sirovi industrijski štih za toplinu doma
Foto: N.N. | Zid od cigle: Sirovi industrijski štih za toplinu doma

Zidovi dominiraju u svakoj prostoriji tako da mogu diktirati stil i energiju koja će prevladati u sobi. Zidovi od neprekrivene cigle imaju uticaj na kreiranje slobodnog duha i unose karakter u dnevnu sobu. Sirova industrijska priroda zidova od cigli će sigurno unijeti industrijski dodir u enterijer.

Dekorisanje ciglom teško će proći neprimijećeno, tako da je savršeno za one koji žele zadržati moderan i opušten izgled njihove dnevne sobe, toplu atmosferu u kupatilu, ugodnu u spavaćoj sobi te doživjeti nezaboravne trenutke u kuhinji i trpezariji.

Cigle u enterijeru mogu učiniti čuda. One su onaj akcenat koji može promijeniti izgled cijelog doma - utopliti ga, učiniti ga manje uštogljenim i beživotnim, unijeti spontanost i ugodnost, učiniti ga originalnim i šarmantnim mjestom. Gdje vladaju umjetni materijali poput plastike, laminata, epoksi smole ili hladni poput betona i stakla, cigla je savršen element koji će donijeti ravnotežu. Takođe, u besprijekorne enterijere u kojima vlada geometrija i ravne linije unijeće dašak nesavršenosti.

Zid od cigle je sam po sebi dekorativan pa ne morate dodavati police, ukrase, slike, fotografije. Iznimka je jedino ako se ne radi o velikom zidu. Tada su dekoracije dobrodošle i to u boji koja će ih isticati na zidu. Kao i ogledalo koje možete staviti na cigleni zid, ali još bolje na suprotni zid kako bi se cigla reflektovala u njemu, a prostor se tako činio povezanijim. Takođe, ogledalo je dobrodošlo i kada je cigle previše u prostoru - neka se tada u ogledalu reflektuju onaj zid koji nije cigleni.

Cigla daje toplinu i karakter prostoriji, zato je savršen dodatak za spavaće sobe. To je obično zid na kojem se nalazi uzglavlje kreveta.

Možete koristiti velike cigle u zemljanoj boji ili bijele, ukoliko ne uživate previše u crvenoj industrijskoj boji.

Zidovi od cigle su takođe veoma primjenjivi u kuhinji. Možete je staviti iza kuhinjskih elemenata umjesto pločica ili stakla. Ili čak cijeli zid napraviti od cigle, te dodati namještaj u kontrastnoj boji kako bi se oboje isticalo.

Cigla može održavati enterijer toplim preko zime i da ga hladi tokom ljeta. Rustična atmosfera koju ona stvara daje šarmantan izgled prostoru enterijera bilo koje vrste i nije važno jeste li odlučili stvoriti spavaću sobu, kupatilo ili dnevni boravak, svaka prostorija dobija izvanredan izgled sa zidovima ovog tipa.

Održavanje

Ipak, kako bi prostor bio svjetliji, nije loše premazati zid premazom koji će cigli dati suptilan sjaj. To je idealno za duge, uske hodnike ili predsoblja. U suprotnom, možete koristiti i mat premaz koji neće promijeniti izgled cigle, ali će je zaštiti od prašine i zuba vremena. Ciglu je posebno važno zaštititi u slučaju da se nalazi u prostorima izloženim vlazi, poput kuhinje ili kupatila.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije