Kuća i vrt

Značenje boja prema feng šuiju

Značenje boja prema feng šuiju
Foto: Unsplash/Beazy | Značenje boja prema feng šuiju

Boja je izuzetno važan aspekt feng šuija i povezana je sa mnogim principima ove stare kineske discipline.

Boje imaju veliki uticaj na to kako se osjećamo, a takođe je i jedan od najjednostavnijih elemenata sobe za promjenu. Igranje bojama može biti lak i zabavan način da promijenite energiju u domu.

Boje prema feng šuiju

Postoji nekoliko načina da pristupite boji iz perspektive feng šuija. Postoje različiti feng šui sistemi boja, uključujući pet elemenata.

Različite boje takođe imaju različite kulturne asocijacije i lična značenja, i važno je uzeti u obzir i te stvari kada birate boje za svoj dom. Ako ste zainteresovani da saznate više o tome kako razmišljati o boji iz perspektive feng šuija, evo nekih od glavnih boja u feng šuiju i njihovog značaja, piše The Spruce.

Bijela boja

Predstavlja stranu janga u Tai Ki-u, ili jin-jang simbolu. U mnogim kulturama, bijela se odnosi na zimu, koja je uspavano stanje kada se zemlja odmara. Bijela je takođe povezana sa metalnim elementom, koji predstavlja mentalnu jasnoću, produktivnost i završetak.

Crna boja

Ako je bijela odsustvo boje, crna je zbir svih boja. To je takođe jin strana simbola Tai Ki. U mnogim kulturama, crna boja je povezana sa tamnijim temama, ali u feng šuiju takođe ima pozitivniju vezu sa dubinom i ličnim istraživanjem. Crna takođe predstavlja element vode, koji je povezan sa mirom i mudrošću. Povezana je i sa karijerom. Uopšteno govoreći, malo crne unijeće svakom domu eleganciju.

Plava boja

Feng šui značenje plave se mijenja u zavisnosti od tona. Srednji ton predstavlja element drveta. Drvo je povezano sa rastom, vitalnošću i saosjećanjem. Duboka, ponoćno plava, koja je skoro crna, povezuje se sa dubokim, tamnim vodenim elementom. U mnogim azijskim kulturama, određene nijanse plave su povezane sa tugom. U budizmu, plava je povezana sa blagostanjem. Plava je takođe povezana sa oblastima porodice i znanja u feng šuiju.

Zelena boja

Zelena je feng šui boja obnove, svježe energije i regeneracije. Kada radite sa zelenom bojom, važno je imati najmanje nekoliko različitih nijansi kako bi se maksimizirali energetski efekti feng šuija. Zelena je povezana sa porodičnim područjem. Ova boja može biti uključena u vaš dom sa akcentima za kućni dekor ili čak sa živom zelenom biljkom.

Crvena boja

U feng šuiju, crvena je boja koja zamjenjuje sve druge. To je najmoćnija boja ove discipline i smatra se veoma povoljnom. Crvena se često koristi za zaštitu i čišćenje kuće ili energije osobe. Crvena takođe veoma aktivira i daje energiju, ali sa mjerom. Previše crvene može biti nepovoljno za neke ljude. Najbolje je izbjegavati velike količine crvene u prostorima koji su namijenjeni opuštanju, kao što su spavaće sobe. Prelijep tepih sa crvenim tonovima može biti nježan način da unesete energiju crvene boje.

Roze

Roze je delikatna boja u feng šuiju, povezana je sa područjem partnerstva i ljubavi. To je boja koja se koristi za aktiviranje samoljublja, mekoće i privlačenja veze.

Žuta

U zavisnosti od situacije, žuta nas može podsjetiti na toplu, blistavu sunčevu svjetlost ili bujnu, oksidovanu zemlju. To je boja elementa zemlje i područja zdravlja, koja je utemeljena i stabilna. Žuta takođe simbolizuje i visok položaj i poniznost.

Ljubičasta

Od lavande do bogatijih tonova patlidžana, ljubičasta je povezana sa plemenitošću i bogatstvom. To je boja koja izaziva poštovanje i može se koristiti da povežete svoj či sa moći, prosperitetom i obiljem. Duboko crvena koja prelazi u ljubičastu je veoma povoljna boja, simbolizuje bogatstvo i moć. Ljubičasta takođe može da prizove harmoniju i ravnotežu.

(Magazin novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije