Obrazovanje

Objavljen javni konkurs za upis studenata u RS

Objavljen javni konkurs za upis studenata u RS
Objavljen javni konkurs za upis studenata u RS

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je danas Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija u akademskoj 2013/2014. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj.

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci ove godine upisuje 94 studenta, Arhitektonsko-građevinski fakultet 135, Ekonomski fakultet 350, Elektrotehnički 166, Mašinski 210, Medicinski 215, Poljoprivredni 230, Pravni 510, Prirodno-matematički 307, Rudarski 40, Tehnološki 160, Fakultet političkih nauka 140, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 170, Filološki fakultet 245, Filozofski fakultet 385, te Šumarski 65

Elektrotehnički fakultet Istočno Novo Sarajevo ove godine može upisati 150 brucoša, Akademiju likovnih umetnosti Trebinje 20, Ekonomski fakultet Brčko 150, Ekonomski fakultet Pale 350, Mašinski fakultet Istočno Novo Sarajevo 120, Medicinski fakultet Foča 195, Pravni fakulet Pale 350, Poljoprivredni fakultet Istočno Novo Sarajevo 290, a Tehnološki fakultet Zvornik 205 studenata.

Pedagoški fakultet Bijeljina ove godine prima 310 studenata, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Pale 160, Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje 50, Muzička akademija Istočno Novo Sarajevo 50, Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina 220, Saobraćajni fakultet Doboj 280, a Filozofski fakultet Istočno Novo Sarajevo 595 studenata.

Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški" Foča ove godine prima 150 studenata, Visoka medicinska škola u Prijedoru 220, a Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju 75.

Osnovni uslov za upis na studijske programe prve godne prvog ciklusa studija je završeno četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje u Srpskoj i BiH ili ekvivalentno obrazovanje u inostranstvu.

Prijavljivanje kandidata za prvi upisni rok počinje 24. juna i traje do 28. juna za Univerzitet u Banjaluci, a za Univerzitet u Istočnom Sarajevu prijavljivanje kandidata počinje 21. juna, a završava se 28. juna.

Polaganje prijemnog ispita obaviće se 1. jula. Objavljivanje rezultata konkursa je do 3. jula, a upis primljenih kandidata traje od 8. do 13. jula.

Organizacione jedinice visokoškolske ustanove koje u prvom roku ne upišu planirani broj studenata organizovaće drugi upisni rok, te će se studenti prijavljivati od 26. do 30. avgusta, a prijemni ispit polagati 2. seprtembra.

Prema odluci Vlade Republike Srpske, školarina za redovne i vanredne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2013/14. godinu ostaje ista kao i prethodne godine.

Iznos školarine za redovne studente prvog ciklusa studija za studijske programe na medicinskim fakultetima, studijske programe muzičke, likovne i dramske umjetnosti – osim filmskog i televizijskog smjera, iznosi 660 KM, za studijski program dramske umjetnosti – filmski i televizijski smjer 1.500 KM, a za sve ostale studijske programe koji se izvode na javnim visokoškolskim ustanovama 440 maraka.

Visina školarine za redovne studente drugog ciklusa studija za sve studijske programe iznosi 880 KM.

Plaćanja školarine za redovne studije oslobođeni su studenti do 26 godina – djeca poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske, djeca ratnih vojnih invalida prve i druge kategorije, studenti –invalidi Vojske Srpske od prve do pete kategorije, studenti sa invaliditetom i studenti – djeca bez oba roditelja.

Studenti djeca ratnih vojnih invalida od treće do četvrte kategorije i redovni studenti iz porodica sa dva ili više studenata prvog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj, do navršenih 26 godina života plaćaju 50 odsto iznosa školarine.

Za vanredne studente za sve studijske programe prvog i drugog ciklusa studija školarina iznosi 1.500 KM, osim za prvi ciklus studija na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju i osim za drugi ciklus studija na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Za vanredne studente na prvom ciklusu studija na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju školarina iznosi 750 KM, a za vanredne studente na drugom ciklusu studija na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci školarina iznosi na studijskom programu likovna umjetnost 1.500 KM, na studijskom programu dramska umjetnost 3.000 KM, te na studijskom programu Muzička umjetnost 4.000 KM.

Upisnine za redovne i vanredne studente na svim studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija utvrđuje javna visokoškolska ustanova, a visinu školarine i upisnine za studente strane državljane utvrđuje organ visokoškolske ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije