Putovanje

Bokokotorski zaliv, simbioza prirodnih fenomena i graditeljskog nasljeđa

Bokokotorski zaliv, simbioza prirodnih fenomena i graditeljskog nasljeđa
Foto: N.N. | Ekipa "Nezavisnih" u posjeti Bokokotorskom zalivu

Bokokotorski zaliv spada među najljepše zalive svijeta. Sastoji se iz četiri međusobno povezana moreuza, a sa svih strana ga okružuju strme i okomite stijene koje se ogledaju u modroplavoj vodi Jadranskog mora.

Harmonična simbioza prirodnih fenomena i graditeljskog nasljeđa

Bokokotorski zaliv krasi sedam ostrva - Sv. Marko, Mamula, Gospa od Škrpjela, Sv. Đorđe, Milosrda, Ostrvo cvijeća i Mala Gospa, koje je ujedno i najmanje ostrvo među njima.

Često se na njega upućuje kao na najjužniji fjord u Evropi, a Bokokotorski zaliv je u stvari isušeno riječno korito. Visoke planine, koje se nadvijaju okolo, štite ga od otvorenog mora i hladne sjeverne klime tokom zime. Ovo omogućava rast obilja mediteranske vegetacije, među kojom su agava, palme, mimoza, oleander, kivi, šipak i ljekovite biljke.

Zaliv je prirodno podijeljen na četiri manja dijela, to jeste na Herceg Novi, Risan, Kotor i Tivat.

Herceg Novi: U njemu su se susretale i ukrštale različite civilizacije, što je ostavilo duboki trag na njegov današnji izgled. Već prvi pogled na Stari grad otkriva niz zidina s visokim i snažnim kamenim tvrđavama i kulama. U gradu i njegovoj neposrednoj blizini nalazi se mnoštvo objekata od istorijskog, kulturnog i vjerskog značaja. Ovo je grad koji nazivaju gradom vječnog zelenila, mjestom u koje su pomorci donijeli više od 250 vrsta egzotičnog bilja kao svojevrsno sjećanje na zemlje i ljude, mora i obale sa svojih dalekih putešestvija. Poznat je po divnoj mediteranskoj arhitekturi, po bogatom zavičajnom muzeju, naučnoj biblioteci, filmskom festivalu, umjetničkoj galeriji, pravoslavnoj crkvi sv. Aranđela, šetalištu pored mora... Jednostavno grad koji pruža lepezu mogućnosti i zadovoljava sve ukuse.

Kotor: Kotor, zidinama opasan grad zaštićen kao svjetska baština UNESCO-a, je stari primorski i kulturni centar koji je podnio bezbroj invazija tokom vijekova i koji, tokom ljetnog perioda, svojim veličanstvenim crkvama i trgovima privlači živahnu masu turista.

Tivat: Dom marini Porto Monotenegro, središte je brzog rasta i razvoja turističke privrede na primorju. Tivat se može pohvaliti i brojnim lijepim uvalama i najvećim brojem sunčanih dana od svih gradova u zalivu.

Nekada davno, mjesto u kojem je bio ljetnikovac ilirske kraljice Teute, a kasnije, tokom rimskog, srednjovjekovnog i vencijanskog doba, primorsko mjesto izbora, krajem 19. vijeka tivatska duboka luka je pretvorena u austrijsku mornaričku bazu.

Iako je u velikoj mjeri proširena u vrijeme Jugoslavije, elementi prvobitne građevine iz hiljaduosamstotih su još vidljivi u radovima u kamenu koji se danas nalaze uz more.

Ostrvo Gospa od Škrpjela i Perast: Ovo neobično ostrvo, nastalo je kao rezultat vjekovnog preplitanja legende i tradicije, uz svesrdnu pomoć žitelja Perasta i drugih gradova Boke.

Legenda kaže da su 22. jula 1452. godine mornari na stijeni usred mora našli ikonu Bogorodice sa djetetom. Od tog dana nastala je tradicija da pomorci, po povratku sa uspješne plovidbe, polažu kamenje uz obalu Gospe od Škrpjela.

Vijekovima je nastajalo ovo, ljudskom rukom pravljeno, ostrvo. Njegove osnove u dubinama zaliva kriju i stotine isluženih jedrenjaka koji su napunjeni kamenom i potopljeni, kako bi ostrvo i dalje stajalo nad vodom.

Crkva sadrži veliki broj umjetničkih djela čuvenog kotorskog slikara Tripa Kokolje, kao i ikonu Gospe od Škrpjela, koju je 1452. napravio Lovro Dobričević.

Posjetioci ove crkve mogu vidjeti i nesvakidašnju tapiseriju, koju je tokom 25 godina pravila Jacinta Kunić-Mijović, čekajući dragog da se vrati sa mora i u koju je utkala i djelove svoje kose, zlatne u mladosti i srebrne u starosti.

Do današnjeg dana, svake godine na 22. jul, Bokelji nastavljaju tradiciju obnove temelja ostrva i kroz manifestaciju nazvanu fašinada, barkama dopremaju kamen do ostrva i tu ga polažu u dubine, kako bi Gospa od Škrpjela i dalje krasila pogled sa Perasta.

Hotel "Regent Tivat"

Objekat "Regent Porto Montenegro" nalazi se u zalivu Boka, koji je pod zaštitom UNESCO-a, unutar luksuzne marine Porto Montenegro u Tivtu. Luksuzni hotel uređen je u renesansnom venecijanskom stilu, a nudi 87 klimatizovanih soba sa balkonom ili terasom, TV-om ravnog ekrana sa satelitskim programima i sefom.

Prostrana kupatila opremljena su ogrtačima, papučama i besplatnim kozmetičkim priborom.

U otmjenom hotelskom restoranu poslužuju se vrhunska jela, a u baru "Library", restoranima "Winter Garden", "Italian Garden" i "Gourmet Corner" te salonu "Regent" gosti mogu uživati u raznovrsnoj ponudi jela i zabavnih sadržaja.

Spa centar "Regent" nudi unutrašnji bazen, saune, tursku kupelj, parnu sobu i teretanu. U blizini se nalaze teniski tereni, tereni za skvoš i kuglana.

Vrhunska marina ima 450 brodskih vezova, izvrstan jahting klub i sve potrebne sadržaje za jedrenje. U njoj su smješteni brojni kafići, restorani na obali i vrhunske maloprodajne trgovine s ponudom međunarodnih marki vrhunskih vina i luksuzne mode.

Turistički kompleks "Luštica Bay"

"Luštica Bay" je planiran da postane održiv, funkcionalan i moderan grad. Dizajniran da se uklopi u okruženje, postaće stalni dom za nekoliko hiljada stanovnika. Kompleks će nuditi mnogobrojne usluge svojim stanovnicima, poput hotela i drugih sadržaja, pružajući tako privatnost i mir, ali i sve prednosti urbanog života. "Luštica Bay" je skrivena oaza koja predstavlja savršenu sponu s ostatkom Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije