Putovanje

Čarobni bezimeni potok skriven stoljetnim šumama na području Sanice

Čarobni bezimeni potok skriven stoljetnim šumama na području Sanice
Foto: Zlatan Čekić | Čarobni potok skriven stoljetnim šumama

KLJUČ - Brojne su prirodne ljepote koje krase područje Sanice, uljuljkane varošice smještene na pitomoj visoravni omeđenoj obroncima planine Grmeč, a neke od njih skrivene su u gustim šumama iznad samog mjesta.

Jedna od njih je i neobični bezimeni potok, čija ljepota i raskoš oduzimaju dah. Potok izvire u višim predjelima Grmeča i nastaje usljed kiša i snijega koji se otapa na obližnjim brdima i visovima, a mještani kažu kako se zna desiti da tokom sušnih ljeta potpuno presuši.

Njegov tok, dugačak nekoliko kilometara, krase brojne kaskade, veći ili manji slapovi, od kojih se izdvaja vodopad čija je visina oko desetak metara.

Voda na ovom mjestu teče niz kamenu stijenu stvarajući nadnaravnu ljepotu, a cijeli prizor je istinski užitak za sve koji vole netaknutu prirodu.

Sam tok potoka je karakterističan po tome što je njegovo korito popločano stijenama po kojima voda jednostavno klizi. Tišinu gustih, stoljetnih šuma narušavaju samo grgoljenje vode i ptičji pjev, a šetnja ovim prostorom prava je terapija za tijelo i um. Na kraju svog toka potok se ulijeva u omanje jezero, iznad kojeg se izdiže litica visoka stotinak metara.

Za vrijeme obilnih padavina jezero se često izlije i voda potom odlazi preko kamenite površine u obližnju rijeku Korčanicu, koja izvire nedaleko od ovoga mjesta.

Cijela sanička dolina obiluje prirodom i ljepotama po kojima je nadaleko poznata, pa se može reći kako je u potpunosti zaslužila epitet prvog turističkog sela, koji ju je krasio u bivšoj Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije