Putovanje

Kopenhagen: Jedan od najljepših gradova na sjeveru

Kopenhagen: Jedan od najljepših gradova na sjeveru
Foto: N.N. | Kopenhagen: Jedan od najlepših gradova na sjeveru

Kopenhagen, glavni grad Danske, u svijetu je još poznat kao istorijski muzej Evrope, Fantazija Skandinavije, Venecija sjevera jer gospodari vratima Baltičkog mora.

Prijestonica Danske nije samo njen glavni i najveći grad, najprometnija luka i najmnogoljudnije mjesto, već je i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na našoj planeti. U samom gradu živi nešto više od 502.000 ljudi, a na široj teritoriji oko 1,1 milion stanovnika.

Kopenhagen je povezan sa Švedskom kombinacijom mosta i tunela, koji preko zaliva idu sa istočne obale Zelanda do Malmea. Sa gornje strane mosta je autoput, a u donjem dijelu su brze pruge, tako da brojni putnici i za druge sjeverne države koriste Kopenhagen, jer je njegov aerodrom „Kastrup” najznačajniji u Skandinaviji.

I javni prevoz je izuzetno dobro regulisan. Putnicima su na raspolaganju S-voz, autobusi i dvije linije metroa, tako da veoma brzo i bez dužeg čekanja može da se stigne u bilo koji dio grada, a za sve važi jedna objedinjena karta. U Kopenhagenu ima mnogo znamenitih objekata i kulturnih sadržaja, pa je gostima veoma teško da se odluče šta prvo da obiđu.

Najčešće se odlučuju za posjetu kraljevskim palatama: Amelijenborgu, Frederiksborgu i Rozenborgu, a naročito Kristijansborgu, u kome i danas zasjeda danski parlament. Poklonici neprolaznih vrijednosti obavezno će obići bar nekoliko muzeja, a prije svih Nacionalni muzej, Znanstveni muzej i Muzej umjetnosti, a ako stignu i Rundetern ili Okrugli toranj, najstariju opservatoriju u Evropi.

Pažnju turista privlači i impresivna zgrada Opere, smještena na samoj obali mora, koja je izgrađena prije sedam godina, a mnogi tvrde da je po ljepoti druga u svijetu, odmah poslije sidnejske. Naravno, skoro da nema posjetioca Kopenhagena koji ne ode da se fotografiše kraj spomenika „Mala sirena”, vajarskog djela Karla Jakobsona, inspirisanog čuvenom pričom Hansa Kristijana Andersena. Ljubitelji prirode i holtikulture dosta vremena provedu u nekom od brojnih i čarobnih gradskih parkova, među kojima su Falendparken, Amager, Orstendsparken i Dihaven.

Gosti sa djecom ne propuštaju da bar malo vremena provedu u parku Femaren i zoološkom vrtu, a za sve uzraste zanimljiv je i čuveni „Tivoli”, najpoznatiji zabavni park na Starom kontinentu.

Zabave u Kopenhagenu ima na pretek, a najveći izbor pruža pješačka ulica Stroget i nadaleko poznata Nova luka – Niheven. Nikoga neće ostaviti ravnodušnim šarene građevine iz 17. vijeka, živopisne kafane i kafei, noćni barovi i bordeli, vožnja kanalom i prijatna internacionala atmosfera.

Odmor od gužve i žamora svih svjetskih jezika treba potražiti u nekom od domaćih restorana, pa naručiti danski otvoreni sendvič, koji ima dosta maštovitih slojeva, a jede se nožem i viljuškom. Naravno, nikako ne treba zaboraviti ni čuvena danska piva „tuborg” i „karlsberg”, piše "LuxLife".

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije