Putovanje

Ljetujte na predivnim mjestima širom BiH

Ljetujte na predivnim mjestima širom BiH
Foto: N.N. | Ljetujete na predivnim mjestima širom BiH

BANJALUKA, NEUM - Građani koji za vrijeme godišnjeg odmora ne mogu sebi da priušte ljetovanje na hrvatskoj, crnogorskoj ili drugim obalama, ili oni koji ne žele putovati van granica BiH, s manje novca mogu sebi priuštiti kvalitetan godišnji odmor na nekim od domaćih turističkih destinacija.

U Turističkom uredu Neuma kažu da je Neum najčešće tranzitno mjesto, te da je njegova prednost što se nalazi u blizini Dubrovnika, Pelješca i drugih mjesta koja se mogu obići tokom boravka u Neumu.

"Što se tiče znamenitosti, naši gosti idu na ture prema pećini Vjetrenici, koja je najduža u Evropi, a koja se nalazi u BiH sjeverno od Neuma, te imamo festival koji se održava u osmom mjesecu", kažu u Turističkom uredu Neuma.

Iako Neum ne nudi mnogo sadržaja, iz godine u godinu povećava plaže i više ih uređuje, a tu su i neophodni kafići i restorani.

"Mi smo malo turističko mjesto u kojem se kvalitetno može provesti godišnji odmor uz prihvatljivije cijene nego što je to u Hrvatskoj, jer smo skoro duplo jeftiniji od pojedinih mjesta u Hrvatskoj", kažu u Turističkom uredu Neuma.

Oni ističu da je tokom juna Neum dosad bio najposjećeniji vikendom, dok tokom sedmice od ponedjeljka do četvrtka nemaju mnogo turista.

"Naši gosti su 90 odsto iz BiH, a u ovih 10 odsto ima dosta turista iz Azije, Češke, Grčke i Njemačke. Što se tiče broja turista, imamo blagi pomaka od nekoliko procenata", kažu u Turističkom uredu Neuma.

Pored Neuma, godišnji odmor se svakako može provesti i u unutrašnjosti zemlje, kaža Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS, koja ističe da je najteže pokrenuti turističko kretanje naših građana na domaće destinacije.

"Imamo toliko čarobnih destinacija, počevši od Banjaluke, u koju bi neko rado mogao da dođe iz Foče, Višegrada ili bilo kojeg drugog grada, kako bi godišnji odmor mogao provesti na Vrbasu ili na destinacijama poput Banje Vrućice ili Vrućice na Vrbasu i drugih", ističe Jovanovićeva za "Nezavisne".

Ona kaže da se u okolini Banjaluke nalaze prirodne oaze poput Janjskih otoka, Šipova, izvora Plive, Sane, kao i selo Pecka.

"Takođe, građani iz Banjaluke imaju šta posjetiti u drugim dijelovima RS, poput Trebinja ili Foče, mogu da posjete nacionalne parkove Sutjesku i Mrakovicu i time sebi priušte aktivni odmor. Obilazak Sutjeske je fenomelan osjećaj, jer je to najatraktivnija destinacija ne samo u RS, već u čitavoj BiH", rekla je Jovanovićeva.

Ona ističe da, pored banja, postoji i veliki broj kupališta, što na rijekama, što na bazenima, te da na našim rijekama postoji rafting, koji privlači sve više avanturista u naše krajeve, ali ističe da će ovo ljeto biti bogato sadržajem i na planinama poput Jahorine, Kozare i drugih.

"Naši građani treba prvo da upoznaju svoju zemlju, pa onda da upoznaju svijet. Odmori na domaćim destinacijama su i najpovoljniji, lako dostupni i izuzetno kvalitetni", ističe Jovanovićeva.

Tijana Crnić, iz Turističke agencije "Zepter Passport", kaže da tokom godišnjeg odmora građani mogu da odu na planinu poput Jahorine ili neku od mnogih banja u RS.

"Imamo aranžmane za Jahorinu i tokom ljeta, građani imaju ponude i za aranžmane u Tesliću, koji ima otvorene i zatvorene bazene. Na Hajdučke vode ide zaista dosta ljudi i rade se o vrlo pristojnim cijenama. Odmori kod nas mnogo manje koštaju, ali nekome je jednostavno more nezamjenjivo", kaže Crnićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije