Zdravlje

Bakini lijekovi protiv kašlja

Bakini lijekovi protiv kašlja
Bakini lijekovi protiv kašlja

Kašalj je odbrambeni mehanizam kojim organizam želi da oslobodi disajne puteve od stranih čestica i drugih produkata upale, ali takođe izaziva neprijatan osjećaj koji treba olakšati.

Na tržištu je prisutno mnoštvo lijekova i sirupa za otklanjanje kašlja, a mi vam pored njih predstavljamo stare, djelotvorne recepte i metode za otklanjanje kašlja.

Recept protiv upornog suvog kašlja: Jednu narandžu sitno narezati zajedno sa korom (operite je vodom i soda bikarbonom), pospite šećerom i kuvajte trideset minuta. Uzimajte 1-2 kašike sirupa čim osjetite napad kašlja.

Jabuke sa lukom protiv kašlja: Narendati jabuku i luk, dodati med sve treba da bude u jednakim količinama npr po 70 gr. Od ove mase uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta na dan.

U šolju ključalog mlijeka ubaciti pola kašičice žalfije. Ostaviti da vri tačno tri minuta, a onda dodati čajnu kašičicu svinjske masti i pola čajne kašičice sode bikarbone. To sve promiješati i piti malim gutljajima. Tokom dana se može popiti do tri šolje. Svaka porcija se priprema neposredno prije konzumiranja.

Sok od luka sa šećerom: Ako je kašalj uporan, očistite jednu glavicu crnog luka i pospite je kašikom šećera. Ocijedite sok koji će se pojaviti i pijte po jednu kašiku tri puta na dan, dvadeset minuta prije jela. Možete napraviti i sok od luka sa medom, koji se pravi u razmjeri 1;2, i piti ga po jednu čajnu kašičicu 3-4 puta na dan, 30-40 minuta prije jela.

Šerbet na starinski način: Jednu šoljicu šećera usuti u emajliranu šerpicu i staviti na tihu vatru. Kad se šećer istopi i dobije lijepu zlatnomrku boju, usuti šoljicu-dvije vode i smanjiti temperaturu. Miješati dok se karamelisani šećer sasvim ne rastopi. Dodati đumbira na vrh noža, kao i malo limunovog soka. Uzimati dvije kašičice tri puta na dan.

Lovorov list protiv kašlja: U pola litre vode dodati 150 gr šećera, kada provri dodati 10 lista lovora i kuvati još pola sata. Izvaditi lovorov list, smješu staviti u teglicu ili šolju. Koristiti po potrebi.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije