Zdravlje

Pratite nas na Google news

Blagotvorna trešnja

Blagotvorna trešnja
Blagotvorna trešnja
N.N.

Spisak materija koje sadrže trešnje je dugačak: vitamin C za imuni sistem, folna kiselina za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv.

Medutim, najvrednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini. Pošto tamne trešnje sadrže više boje, one su i zdravije.

Njemački lekar Ludvig Koh, koji je sam patio od kostobolje, pokrenuo je 50-ih godina prošlog vijeka studiju s pacijentima koji pate od reume i kostobolje. Od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i liječe upale.

Antocijanidini imaju i kozmetičko dejstvo. Oni jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je prirodni lijek protiv celulita jer može da spriječi njegov nastanak.

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, crijeva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogati udio balastnih materija.

Trešnje izbacuju vodu i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege. Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spriječe nastanak karijesa i problema s desnima.

Naučnici s instituta u Mičigenu tvrde da trešnje imaju izuzetno antiinfektivno djelovanje, mogu da olakšaju artritičke bolove i izvor su antioksidanasa i melantonina, koji mogu da uspore efekte starenja, korisne su i u borbi protiv raka i bolesti srca.

Umjesto aspirina

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina.

Još jedna dobra vijest je da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.

Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno djeluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takode smanjuju bolove u zglobovima koji se često jajvljaju kod ljudi koji imaju probleme s artritisom.

Ipak, trebalo bi da znate da trešnje ne treba da jedete prije ručka jer mogu da uspore izlučivanje sokova za varenje, što naročito otežava varenje mesa. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.

Kalorijska vrednost

Trešnje po šoljici serviranja nose oko 85 kcal, što je nešto više od višnje, koja daje 50 kcal. U toj šoljici se nalazi i 1 gram bjelančevina, 19 grama ugljenih hidrata i oko gram masti.

Trešnja sadrži dosta vitamina A, nešto vitamina B1, B2, B3 i B6 i oko 8 miligrama vitamina C.

Zbog poređenja, jagode imaju oko 70 mg C vitamina na 100 g.

Ipak, trešnje imaju znatno više pigmentnih spojeva koji su bogati antioksidansima. U trešnjama ima i folne kiseline, kalcijuma, kalijuma, gvožda, magnezijuma i cinka.

Trešnja u medicini

Uvarak od trešnjinih peteljki odavna se koristi kao snažan dijuretik koji pomaže kod problema s pritiskom, viškom vode u organizmu i kod bubrežnih oboljenja.

U narodnoj medicini koriste se skoro svi dijelovi trešnjinog drveta, od smole i kore, preko lista, peteljke, koštice i samog ploda.

Njene glavne karakteristike su snažno protivupalno, diuretsko i antioksidativno djelovanje. Najnovija saznanja moderne nauke otkrila su neke mehanizme djelovanja supstanci kao što su elaginska kiselina, koje se u većim količinama nalaze u trešnjama, višnjama, jagodama i malinama. Upravo ta hemijska supstanca se smatra snažnim antioksidansom koji sprečava oštećenje DNK ćelije i time umanjuje mogućnosti obolijevanja od raka.

Trešnja kao prirodni lijek

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa: preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procijedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

Protiv bubrežnih kamenaca: kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mlijeka i kuvajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procijedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svježih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.

Protiv srčanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umjerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije